Как да се справим с високото кръвно? Разберете най-добрият начин

13064
Как да се справим с високото кръвно? Разберете най-добрият начин
Снимка: iStock/Guliver

Високото кръвно налягане прави артериите по-твърди и стегнати. В резултат на това страдат сърцето и други важни органи като бъбреци, мозък и очи. Високото кръвно налягане заплашва с инфаркт или инсулт. На този фон е много важно да се контролира нивото на кръвното налягане. За "идеални" показатели се считат стойностите от 120 до 80 mm Hg., а "нормално" - от 139 до 89, от 140 до 90 се приемат за медицински проблем под формата на хипертония, срещу което следва да се вземат мерки.

Високо кръвно налягане - причини

Покачените нива на кръвно налягане са широко разпространен рисков фактор, който е животозастрашаващ. Той води до инфаркт или инсулт и се причинява основно от нездравословен начин на живот. Рисковите фактори включват наднормено тегло, нездравословна диета, липса на физическа активност, стрес и прекомерен прием на сол, захар и алкохол. Освен това пушенето е друг ключов провокатор. За причина се сочи и генетична предразположеност, също възрастта. След 40-годишна възраст нивото на кръвното се повишава естествено, поради намалената еластичността на кръвоносните съдове.

Как да се справим с високото кръвно

Стрес, лошо време, физическа активност - всичко това провокира повишаване на кръвното налягане (хипертония). Тук е важно да споменем, че само персистираща хипертония се нуждае от медицинска намеса. В други случаи лекарите съветват да си поемем въздух, да се разходим на чист въздух, да медитираме или просто да се отпуснем.

Как да се справим с високото кръвно?

Лекарите съветват да спортувате всеки ден!

Упражнение и ходене всеки ден

Упражнението е най-добрият начин за понижаване на високото кръвно. Ако спортувате редовно, сърцето ви ще става все по-стабилно, здраво и силно, ще работи по-ефективно при изпомпване на кръвта. Това понижава налягането в артериите. Препоръчително е да правите 150 минути умерени упражнения (напр. ходене) или 75 мин. енергични упражнения (бягане) за седмица. Само така ще постигнете добри резултати. Тоест трябва да се разхождате сред природата, на чист въздух поне 30 мин. дневно.

Научете се да управлявате стреса

За да направите това, добре е да слушате успокояваща музика. Такава ще помогне за отпускане на нервната система. Също така се опитайте да работите по-малко и не се претоварвайте с много неща. Помнете, че хроничният стрес води до високо кръвно и от там до различни заболявания.

Опитайте да поддържате здравословно тегло

Хората с наднормено тегло често страдат от сърдечно-съдови болести. Последните, от своя страна водят до високо кръвно налягане.

При проведени изследвания става ясно, че 5% намаляване на теглото помагат значително за намаляване на високото кръвно налягане. Така, ако комбинирате процеса с упражнения, ще получите още по-добър резултат. Кръвоносните съдове се разширяват и свиват по-бързо, така кръвта ще тече по-добре.

Отървете се от лошите навици

Тютюнопушенето е една от причините за развитието на заболявания по сърдечно-съдовата система. С всяко всмукване налягането в кръвта се повишава, а веществата, които изграждат тютюна, могат да увредят кръвоносните съдове.

10 неща, които да трябва да знаем, ако имаме високо кръвно налягане

Известно е, че повишеното кръвно налягане, е една от водещите причини за заболеваемост и смъртност в света. Хипертонията е синоним на в...

Опитайте медитация и дълбоко дишане

Дълбокото дишане и медитацията активират парасимпатиковата нервна система. В момента, в който тялото ни се отпуска, сърдечният ритъм се забавя и така налягането намалява.

Какво да ядем, за да свалим кръвното

Ако редовно имате високи нива на кръвно налягане и не знаете как да го понижите без лекарства, ви предлагаме да се обърнете към здравословни храни и правила.

Намалете приема на сол

Министерството на здравеопазването настоява да се намали количеството на консумираната сол, защото именно заради нея съществува риск от високо кръвно и развитие на редица заболявания. Ако вече имате хипертония, лекарите съветват постепенно да намалите приема на сол или да я премахнете напълно. За да направите това, заменете готовите продукти с пресни, подправете ястията си не със сол, а със сушени билки и различни подправки.

Този хранителен продукт предизвиква незабавно сваляне на кръвното налягане

Диетолозите посочиха елементарен хранителен продукт, който ви позволява почти незабавно да стабилизирате нивото на кръвното налягане. Т...

Консумирайте по-малко алкохолни напитки

Вече е доказано, че приемът на алкохол повишава кръвното налягане. В 16% от случаите в световен мащаб алкохолните напитки са водещата причина за проблема.

Добавете богати на калий храни към своята диета

Калият е изключително важен минерал. Той помага на тялото да се отърве от излишния натрий и да понижи високото кръвно налягане. Затова не забравяйте да добавите към ежедневната диета:

листни зеленчуци, картофи, домати;

банани, пъпеши, авокадо, кайсии или портокали;

6 домашни лека за бързо сваляне на кръвното

Куп природни лекове имат отлични антихипертензивни свойства, които помагат за контролиране на кръвното налягане и са незаменими за хипе...

млечни продукти, особено кисело мляко;

риба тон, сьомга;

ядки;

бобови растения.

Консумирайте по-малко кофеин

Кофеинът провокира рязко покачване нивата на кръвното. Това се наблюдава, дори при хора, които преди не са имали хипертония. Ако имате проблеми с високо кръвно налягане, опитайте се да не пиете кафе или поне консумацията на тази напитка да е по-малка. Кофеинът трябва да се избягва, особено преди спортни дейности.

Ако имате високо кръвно, яжте тези 2 храни

Много хора по света страдат от високо кръвно налягане. За съжаление, повечето от тях прибягват към приема на медикаменти, които всъщнос...

Хапвайте черен шоколад

Това, обаче е позволено само в малки количества. Черният шоколад е богат на флавоноиди, които са растителни съединения, които причиняват разширяване на кръвоносните съдове. Консумирайте парче тъмен шоколад всеки ден и скоро ще видите положителни промени в понижаването на високото кръвно налягане.

Намалете рафинирани въглехидрати и захар

Съвременните изследвания сочат, че храни с високо съдържание на захар причиняват хипертония. Същото важи и за всички рафинирани въглехидрати: бяло брашно, сладкиши, бисквити, бял ориз, печени изделия, печени десерти, сладкиши, бонбони, газирани напитки, вафли.

Консумирайте много плодове

Плодовете са вкусни и здравословни. Те съдържат полифеноли (растителни съединения, които влияят благоприятно на сърцето, намаляват риска от инсулт и инфаркт, намаляват високото кръвно).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как да си направим тинктура от глухарче?

Как най-лесно се свалят стари тапети?

Как се пише: усъвършенствам, усъваршенствам или осъвършенствам?

Изпратена по погрешка: Котка пропътува хиляди километри с куриерска фирма (СНИМКА)

Кулинарна Арена - ексклузивна галавечеря и цирков спектакъл

Колко чаши кафе трябва да пием на ден, за да сме здрави?

Имайте едно наум: Тези храни могат да съдържат нитрати

Боядисване на великденските яйца: Природни рецепти от миналото

Как да се преборим с чувството за малоценност?

Защо суровите броколи са по-полезни от задушените?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com