Какво издава лицето ни

51034
Какво издава лицето ни
Снимка: Thinkstock

Поне веднъж сте изпитвали силно отблъскване или привличане към непознат, взирайки се само в лицето му. А чувствата Ви съвсем не са били предизвикани от мимиките му.

Става въпрос за случаите, когато лицата на непознатите са лишени от явен емоционален израз и са спокойни. Опитът да се намери обяснение на впечатлението ни за нещо, което се поддава на анализ и може да бъде ясно формулирано, се оказва неуспешен.

Кой е виновен - престъпникът или мозъкът му?

Един от докладчиците на конференцията на Невробиологичното общество на САЩ е отбелязал, че от американските съдилища все по-често се из...

Може би този попаднал в полезрението ни човек ни напомня някого, с когото сме били познати и предизвиква сходни емоции с поведението и особеностите на личността си? Това не бива да се изключва, но в повечето случаи не може да го потвърдим, тъй като липсват ясни спомени за подобен „прототип“. Докато емоционалната ни реакция не предизвиква съмнения.

Днес психофизиолозите вече са установили, че тази реакция е резултат от цялостното и моментно възприятие и оценка на сложен и многозначен образ. В него се отразява личността на човек с всичките й безкрайни връзки със света в цяло и с други хора.

Подобно цялостно и моментно възприятие, което не се подава на осъзнан анализ, се извършва от дясната половина на мозъка, която е тясно свързана със системата, отговаряща за регулирането на емоциите.

Логическият анализ и реч се намират в лявата част на мозъка и затова понякога ни е трудно да обясним, не само на останалите, но и на себе си, какво е предизвикало тази или онази емоционална реакция. Подобна оценка може да ни предупреждава за опасност и да ни предпази от погрешна стъпка.

Многото приятели ни правят по-умни

Интензивните социални контакти развиват определени дялове на мозъка. Британски учени твърдят, че именно заради това хората, обкръжени о...

Възрастният, обаче, със своето вече формирано логическо мислене и заради убедеността си в правотата на своя анализ, се настройва към игнориране на подобен род предупреждения.

Малките деца тук има преимущество пред възрастните. При тях още не се е развило аналитичното мислете, доминира дясната половина на мозъка, което позволява бързо и безгрешно да оценят ситуацията по единствения и главен показател – дали е безопасна или изисква защита. Затова не се учудвайте, когато малкото ви дете се разплаче при вида ваш познат или дори приятел.

Още за отношения, връзки, семейство, хороскопи и любопитни новини четете в сайта sroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com