Какво ни кара да спим лошо и как да избегнем тези грешки?

4350
Какво ни кара да спим лошо и как да избегнем тези грешки?
Снимка: iStock

Сънят е основен аспект от ежедневието ни, който е от решаващо значение за нашето физическо и психическо благополучие. Въпреки това много хора се борят с лошия сън, често поради често срещани грешки, които могат лесно да бъдат избегнати. Разбирането на това какво нарушава съня ни и извършването на необходимите промени може да доведе до по-спокойна нощ. Ето някои често срещани виновници и съвети, които ще ви помогнат да подобрите качеството на съня си:

Прекомерната употреба на смартфони, таблети и компютри преди лягане може да попречи на съня. Синята светлина, излъчвана от тези устройства, потиска производството на мелатонин - хормон, който регулира съня. За да избегнете тази грешка, въведете дигитален комендантски час и преминете към дейности, които насърчават релаксацията, например четене на книга.

Непоследователен график на съня: Нередовният режим на сън нарушава вътрешния часовник на тялото ви. Опитайте се да си лягате и да се събуждате по едно и също време всеки ден, дори през почивните дни. Последователността засилва естествения цикъл на сън и бодърстване на тялото ви.

Кофеин и алкохол: Консумацията на кофеин или алкохол твърде близо до времето за лягане може да попречи на способността ви да заспите и да останете заспали. Опитайте се да избягвате тези вещества поне четири до шест часа преди лягане.

Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

Тежки ястия преди лягане: Големите, тежки ястия преди лягане могат да доведат до дискомфорт и лошо храносмилане. Изберете лека, здравословна закуска, ако сте гладни вечерта.

Стрес и безпокойство: Напрегнатите мисли и притеснения могат да ви държат будни през нощта. Практикувайте техники за релаксация, като дълбоко дишане, медитация или прогресивна мускулна релаксация, за да успокоите ума си преди лягане.

Неудобна среда за сън: Шумна, светла или неудобна спалня може да попречи на съня. Създайте благоприятна за сън среда, като поддържате стаята тъмна, тиха и с комфортна температура. Инвестирайте в удобен матрак и възглавници.

Липса на физическа активност: Редовните физически упражнения могат да подобрят качеството на съня ви. Стремете се към поне 30 минути умерени физически упражнения през повечето дни, но се опитайте да приключите тренировката поне няколко часа преди лягане.

Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

Дрямка: Докато кратките дрямки могат да бъдат освежаващи, дългите или късните следобедни дрямки могат да нарушат нощния сън. Ако се налага да подремнете, ограничете дрямката до 20-30 минути и избягвайте да подремвате твърде близо до времето за лягане.

Игнориране на проблемите със съня: Ако постоянно имате проблеми със съня, не ги пренебрегвайте. Обърнете се към нарушенията на съня, като безсъние или сънна апнея, с медицински специалист, който може да осигури подходящо лечение.

Прекалено много мислите за съня: Притесненията за съня могат още повече да затруднят заспиването. Вместо да се напрягате за съня, съсредоточете се върху практикуването на добра хигиена на съня и поддържането на здравословен режим.

Като разпознаете тези често срещани грешки и приложите положителни промени, можете значително да подобрите качеството на съня си. Не забравяйте, че нуждите на всеки от нас от сън са уникални, така че намирането на най-доброто за вас може да изисква някои проби и грешки. Приоритизирането на съня и извършването на тези корекции може да доведе до по-спокоен и подмладяващ сън през нощта, което в крайна сметка ще подобри цялостното ви здраве и благополучие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се нарича най-здравото великденско яйце из България?

Топ 3 на зодиите, които са най-трудни във връзка

Ново начало в любовта за зодия Рак, ето какво ги очаква до края на годината

Как да имаме най-шарените великденски яйца

Големи промени в любовния живот на скорпионите до края на годината

Отново е на мода боядисването на яйцата с фолио - ето как се прави

Всичко ги разстройва: Най-лабилните зодии

Колко време се пече агнешкото месо, за да е най-сочно

Как да имаме най-шарените великденски яйца?

Не сте очаквали: Топ 4 на най-страхливите зодии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com