Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове

25099
Най-добрата и най-лошата поза на спане за гърба, стомаха и белите дробове
Снимка: iStock

Събуждате ли се с болки в гърба и нямате ли сили да станете от леглото? Причината за това може да е неправилната позиция за спане. Лекарите не се съмняват - най-лошата позиция, която можем да изберем, е да спим по корем. Тя оказва натиск върху всички вътрешни органи, като сърцето, белите дробове или стомаха, и причинява неравномерно подреждане на гръбначния стълб. 

Разберете как да спите, за да избегнете неприятните неудобства.

Спане настрани - какво казват лекарите?

Както показват изследванията, най-често срещаната позиция, в която спим, е спането настрани. Експертите смятат, че това е най-здравословно. Така наречената ембрионална поза не натоварва шийната, кръстната и лумбалната област, което оказва значително влияние върху качеството на съня. 

Друго предимство е, че тя улеснява дишането. Това е така, защото спането настрани не оказва натиск върху нито един вътрешен орган. Спането настрани е чудесно решение и за пациенти със стомашни проблеми. В този случай не забравяйте да изберете лявата страна на тялото. 

Това е така, защото спането на лявата страна намалява натиска върху долния езофагеален сфинктер. По този начин се свежда до минимум обратното връщане на стомашни киселини, което съответно намалява риска от киселини или гастро-езофагеален рефлукс. Спането настрани може също така да намали гаденето и затова се препоръчва за бременни жени.

Защо не трябва да спим на дясната страна - до какво води това?

Спане по гръб - кой трябва да го избягва?

Друга здравословна позиция е спането по гръб. Това облекчава напрежението върху гръбначния стълб и врата, което е чудесно за отпускане на тялото. Спането по гръб също така отпуска мускулите и предотвратява нощните схващания. 

Все пак си струва да помните, че това не е универсално решение. Спането по гръб трябва да се избягва от хора, които имат проблеми с хъркането, страдат от сънна апнея или се борят с гастро-езофагеален рефлукс. В такъв случай позицията може само да засили горепосочените симптоми.

Спане по корем - най-лошата позиция за спане

Лекарите предупреждават, че най-лошата позиция, която можем да изберем, е спането по корем. Защо? 

На първо място тя води до неравномерно подреждане на гръбначния стълб, което може да допринесе за сутрешни болки в гърба или да влоши съществуващи гръбначни заболявания. 

Спането по корем също така оказва натиск върху вътрешните органи, включително сърцето, белите дробове и стомаха. Това може да ни докара проблеми с дишането. Поради това могат да се появят и храносмилателни проблеми и болки в корема. 

Не всеки знае, че спането по корем може да се отрази и на лицевата кожа. Лицето, което цяла нощ е било притиснато към възглавницата, е изложено на въздействието на много бактерии. Поради тази причина по него могат да се появят пъпки.

Внимавайте със спането с отворени очи - тези болести дебнат

Какъв матрак да изберете за спане?

Сутрешните болки в гърба и безсънието невинаги са свързани с неправилната позиция. Струва си да запомните, че хигиената на съня е свързана и с правилния матрак. 

На пазара ще намерите, наред с други, пружинни, латексови или матраци с пяна. При избора на матрак трябва да се ръководите от индивидуалните си предпочитания, но не забравяйте, че той не трябва да е прекалено мек. 

Не правете икономии при закупуването на матрак. Нискокачествените продукти бързо ще загубят формата си и ще се отразят зле на здравето ни.

Коя възглавница за спане да изберете?

Друг важен продукт е подходящата възглавница. Ако имате проблеми със съня, си струва да помислите за профилирана възглавница. Тя осигурява неутрално положение на главата и правилно подреждане на гръбначния стълб. 

Профилирани възглавници могат да се закупят в специализираните магазини за ортопедични и рехабилитационни стоки, както и в популярните супермаркети. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Кои са най-неподходящите храни при разстройство?

Когато човек го сърби цялото тяло, какво означава това?

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com