Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго

31844
Тези 4 начина на спане могат да ви помогнат да живеете по-дълго
Снимка: Claudio_Scott / Pixabay

Според ново изследване почти 10% от преждевременните смъртни случаи могат да бъдат причинени от лош сън. Експерти по съня споделя своите прости съвети, за да сте сигурни, че получавате максимума от съня си - и от живота си!

Чували сте, че има причини, поради които трябва да дадете приоритет на здравословния сън. Само няколко от тях са, че сънят може да подобри здравето на мозъка ви и да ви направи по-интелигентни.

Сънят може да ви помогне да се храните по-добре и да поддържате по-здравословно тегло. По-ранното лягане може да доведе до усещане за по-малко стрес и по-голяма продуктивност и дори може да ви накара да изглеждате по-добре. Сега, според нови изследвания, сънят може да увеличи и продължителността на живота ви.

От колко часа сън се нужда един възрастен?

Изследване, обявено през март 2023 г., на Световния конгрес по кардиология, твърди, че навиците за сън играят нарастваща роля за по-дълъг живот. Изследователите съобщават, че 8% от смъртните случаи по каквато и да е причина могат да бъдат приписани на проблеми с лошия сън и че "достатъчният" сън не е достатъчен, за да увеличи дълголетието ви, когато се сравни с истинската качествена почивка през нощта.

КАКВО Е НЕОБХОДИМО, ЗА ДА ИМАТЕ СПОКОЕН СЪН НОЩ СЛЕД НОЩ? 

1. ЛЯГАНЕ И СЪБУЖДАНЕ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ

Когато слънцето залязва и денят приключва, вашият "вътрешен часовник" предупреждава тялото ви да започне да се прибира, повишавайки нивата на мелатонин, за да ви помогне да заспите по естествен начин - известен също като циркаден ритъм.

Промените в този естествен цикъл могат да доведат до разстройство на циркадния ритъм, което затруднява заспиването и поддържането на съня през цялата нощ, което от своя страна може да повлияе на дълголетието. "Поддържането на постоянен график може да помогне на циркадния часовник да работи гладко", казват експерти. "Това означава стабилни модели на сън и подобрено качество на съня, което води до дълголетие."

Ако спите повече от 8 часа, с тялото ви ще се случи това

2. СМЯНА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ КРУШКИ В СПАЛНЯТА

Да, електрическите крушки в стаята ви могат да играят роля за редовния цикъл на съня ви. По-топлите тонове обикновено са най-добри за сигнализиране на мозъка да се успокои, в сравнение с по-суровите, по-студени тонове. 

Естественото осветление и приглушаването на светлините през деня имитират осветлението на слънцето. Експерти казват, че именно от този имитиран ритъм се ръководи циркадният ритъм. Светлината от слънцето сигнализира на тялото ви, че трябва да е будно, докато тъмнината сигнализира на тялото ви, че трябва да си почине.

3. МЕДИТАЦИЯ

Медитацията често се смята за скучна, но този навик за релаксация може да направи чудеса за съня, твърдят експерти. "Смята се, че медитацията помага на хората да заспиват по-бързо и да се наслаждават на по-дълбок и възстановяващ сън. Препоръчвам ви да започнете с медитация с ръководство, тъй като е по-лесно да се съсредоточите върху нея."

Мляскане с устата по време на сън е симптом за следния проблем

4. ВОДЕНЕ НА ДНЕВНИК ПРЕДИ ЛЯГАНЕ

Въпреки че може да е доста изкушаващо да лежите в леглото и да скролвате по телефона, синята светлина на екрана не влияе благоприятно на циркадния ви ритъм. Вместо това, приспиването с хубава книга за уелнес или писането в дневник, може би дори с чаша чай от корен на валериана, може да бъде от полза, тъй като по естествен начин успокоява мозъка, като намалява стреса и го подготвя за сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com