X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Какъв трябва да е нормалният пулс

169602
Какъв трябва да е нормалният пулс
Снимка: Pixabay.com
Сърдечната честота е сред „жизнените показатели“ за здравето на човека. Нормалният пулс отмерва броя удари в минута, при които сърцето се свива или разпуска.

Скоростта на пулса, варира според физическа активност. Така например, при заплахи и емоционални реакции, нормалният пулс може да се промени рязко. Когато човек е в покой е характерна умерена сърдечна честота.

Познанията, над това, какъв трябва да е нормалният пулс са отличен ориентир за идентифициране и на редица здравословни проблеми.

Факти за нормален пулс и сърдечната честота

Нормалният сърдечен пулс, мери броя удари на сърцето в минута.

След 10 годишна възраст, от 60 до 100 удара в минута се приемат за нормален пулс.

Сърцето ускорява ритъма си по време на тренировка. За различните възрасти, препоръчителният максимален пулс, варира.

Важна е не само скоростта. Сърдечният ритъм има също определящо значение, а неправилният пулс може да е знак за здравословни проблеми от различно естество.

Статистиките сочат, че:

Един, на всеки четири случаи на смърт, настъпва в резултат на сърдечно заболяване. Ето, защо следенето на нормалния пулс, ще намали риска от сърдечни усложнения.

Каква е сърдечна честота?

Американската сърдечна асоциация приема за нормален пулс отброяването между 60 и 100 удара за 60 секунди. Според научните изследвания, честотата се променя с възрастта и възможностите за физическа активност.

За нормален пулс се отбелязват още, че физически активни хора, в т. ч. спортисти, имат до 40 удара в минута.

Сърдечният ритъм се измерва с ударите на сърцето за 60 секунди.

Нормален пулс е:

- Броят удари за минута време;

- Сърцето е орган мускул в гърдите. Когато бие, то изпомпва кръв, богата на кислород и полезни вещества. Последните от своя страна се връщат като отпадни продукти;

- Здравото сърце, доставя на точното количество кръв на цялото тяло, за да изпълнява всичките си задачи.

Например, изплашен или изненадан човек, отделя адреналин. Това е хормон, който ускорява сърдечната честота. Това е подготовка за тялото да ползва повече кислород и енергия, за да се предпази от потенциална опасност.

Как най-точно да измерим пулс

Измерването на нормалния ритъм е лесно. Може да откриете пулса над китката или шията. Опитайте да измерите своя пулс на артерията. Той се долавя над китката в страни, точно под страната на палеца на ръката.

За да измерите пулса, внимателно натиснете с върха на показалеца и среден пръст. Натискът трябва да е насочен над кръвоносния съд, на китката. Избройте ударите, в рамките на минута.

Може също да преброите за период от 30 секунди и да умножите броя на две или да преброите за 10 секунди и да умножите по шест.

Като алтернатива, за засичане на нормален пулс може да използвате автоматичен уред, който замерва сърдечния ритъм. Такъв уред лесно се настройва и засича, дори, кога сте в не нормиран диапазон.

Нормален пулс - измерване в покой

Трябва да тествате сърдечната си честота в покой. Това се прави, преди да измерите сърдечна честота в тренировъчен режим. Най-доброто време за измерване е сутрин, преди ставане от нощния сън.

За правилно отчитане е добре да замервате няколко дни подред по едно и също време.

Идеален пулс

- Възрастта и телосложението, оказват голямо влияние на нормалния пулс. Всяко нещо може да повлияе на сърдечната дейност в т. ч.:

- Температура;

- положение на тялото в легнало, седнало или изправено положение;

- емоционално състояние;

- прием на кофеин и други енергийни напитки;

- определени лекарства;

- сърдечни или щитовидни проблеми.

Начини за измерване на нормален пулс:

Съществуват няколко начина да проверите пулса си. Сред най-разпространените са:

Метод 1: Радиален импулс

За измерване по този метод, трябва да намерите радиалната артерия.

Поставете показалеца и средните пръсти от вътрешната страна китката, точно под палеца.

Не използвайте палеца, тъй като артерията може да затрудни преброяването с точност.

След като усетите пулса, пребройте, колко удара правят за 15 секунди. След това умножете това число по 4, за да получите сърдечната честота. Например 20 удара за 15 секунди се равнява на ритъма на сърцето от 80 удара за 60 секунди.

Метод 2: Каротиден пулс

За да проверите пулса си по този метод, трябва да намерите каротидната артерия.

Поставете показалеца и средните пръсти отстрани, точно под челюстната кост. Ако се налага, може да изместите пръстите, докато доловите, как сърцето ви тупти.

Пребройте импулсите, които усещате за 15 секунди.

Умножете това число с 4, за да получите сърдечната си честота.

Метод 3: Дорзалис педис

Артерията се намира на гърба на ходилото. За да измерите, поставете показалеца и средните пръсти над най-високата точка на костта, която върви по горната част на стъпалото. Може да се наложи, да преместите пръстите по костта или леко на всяка страна, за да усетите пулса.

След като сте открили пулса, избройте за 15 секунди ударите. После умножете по 4 и така ще получите броя на удари за минута.

Метод 4: Брахиален пулс

Друго място за проверка на пулса е брахиалната артерия. Тя е разположена от вътрешната страна на лакътната ямка. Точно в тази зона се притиска. Този метод се използва най-често за измерване нормален пулс у малки деца.

За целта, завъртете ръката така, че да е леко наведена, а вътрешната страна на ръка да е обърната към тавана.

Поставете показалец и среден пръст по протежение страната на ръката, между кривата на лакътя отгоре и заострената част на лакътната кост, отдолу. След това преместете пръстите на сантиметър нагоре по ръката. Ако се наложи натиснете силно, но не прекалено, за да усетите пулса.

След като го доловите, пребройте колко удара прави за 15 секунди. Умножете с 4, за да получите сърдечната честота.

Доверието кара сърцата да бият в синхрон

Сърцата на хората, които се доверяват един на друг, бият в синхрон. Това са установили специалисти от Дания след провеждането на изслед...

Метод 5: Измерване на пулса с помощно устройство

Има редица устройства, които измерват пулса. Такива са например:

домашни апарати за кръвно налягане;

приложения за смартфони;

дигитални фитнес тракери;

тренировъчни уреди.

Какво се случва с тялото ни, ако пием сок от целина всеки ден?

Целината има много високо съдържание на фибри, което ни кара да се чувстваме сити, дори след малко количество от нея. Правейки сок, ние...

Цифровите фитнес проследяващи устройства, носени на китката, домашните апарати за кръвно налягане и приложенията за смартфони, са с по-малка точност от ръчната проверка. Тези апарати са много полезни при упражнения във фитнеса или по време на голямо физическо натоварване.

Нормален пулс:

Нормалният пулс е с честота от 60 и до 100. Той е ритмичен, с еднаква сила във всяка пулсация. Съществуват много са факторите, които влияят над пулса.

Трениращите редовно и спортистите имат по-бавен пулс. Това е в резултат работата на сърцето и червените кръвни клетки, които доставят кислород. За спортуващи хора, пулсът може да е под 60 в минута.

Друг важен факт е показва, че пулсът при всички хора се ускорява при вдишване, а при издишване се забавя. Това е известно като т, н. “синусова аритмия” и е обичайно състояние.

Усещане за “прескачане” на сърцето в не чести случаи, при здрави хора в резултат на екстрасистоли. Последните се приемат за нормални.

Откриха неочаквана причина за високото кръвно

Прoучвaнe, прoвeдeнo oт aмeрикaнcки eкcпeрти, e уcтaнoвилo нoвa и изнeнaдвaщa причинa зa пoвишaвaнe нa кръвнoтo нaлягaнe и фaктoритe, к...

При зачестяване, трябва да се търсят консултации с кардиолог. Това е изключително важно при сърдечноболни или възрастни хора изложени на рискови фактори.

Не нормален пулс – анормален пулс:

Аритмичен пулс – характеризира се с неравномерни пулсации, в различни етапи от време. Той се проявява с различен интензитет и отпускане на пулсациите.

Слаб или липсващ пулс – когато такъв е на лице, може да става дума за дехидратация на организма или ниско кръвно налягане. Когато е отслабен или липсващ само в определени зони, може да е сигнал за атеросклероза.

Тахикардия по време на покой

Хиперкинетичен пулс – известен и като “прескачащ” пулс и е характерен при повишено налягане. Това състояние може да е в резултат на анемия, атеросклероза, хипертония, фебрилитет, тиреотоксикоза и др. Смата се за нормален пулс при физическо натоварване, стрес и др.

9 съвета как да се спасим от НИСКОТО кръвно

Ниското кръвно не е болест. Но е добре да познаваме симптомите, които известяват рязкото му спадане, за да избегнем неразположенията. П...

Хипокинетичен пулс – такъв пулс е слаб, при понижено налягане, известно още като “сближени граници”. Може да е в резултат на ниско кръвно налягане, дехидратация, заболявания на клапи, сърдечна недостатъчност и пр.

Кога да мерим пулса

Най-правилно е пулсът да бъде измерван в покой. За да се направи пълна диагностика, трябва да се мери, преди и след физическа активност.

Нормалните граници за пулс в покой са между 60 и 100.

По време на физическо натоварване и според възрастта, пулсът в покой и нивата на интензивност в тренировките варират.

Скоростта, с която пулсът се връща в норми е показател за сърдечносъдова кондиция.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com