X
 
 

Колко полезни вещества има в туршията?

8208 0
Колко полезни вещества има в туршията?
Снимка: supichka.com
От 12 анализирани проби туршии 4 имат проблем с качеството, а 2 от тях и с хигиената. Това не бива да омаловажава полезността и високото качество на останалите. Въпреки че се среща все по-рядко, качествената туршия си остава една от най-полезните храни.

Това показва проучване на Асоциация Активни потребители, което изследва 12 проби туршия (7 кисело зеле и 5 кисели краставички), закупени от търговски обекти и пазари в София през месец януари 2020 г.

Целта е да се провери хигиената и да се определи вида и количеството на полезните пробиотични бактерии в тях. Лабораторно е определено наличие на замърсители (колиформи) и анализ на млечно-кисели бактерии (пробиотици).

Резултати от теста за замърсители (колиформи)

В туршиите високата концентрация на сол и киселинността, създават неблагоприятна среда за развитие на вредните за здравето на хората бактерии и затова те се считат за нискорискови за микробиологична зараза. Въпреки това при неспазване на технологията, или при силно замърсяване това е възможно.

Резултатите от теста показват, че в 2 от 12 проби се установява наличие на колиформи. Двете положителни проби са краставици, и са напазарувани в насипно състояние от бидони.

Защо киселото зеле е по-полезно от киселите краставички и какви ноемра правят търговците, четете в Expert.bg.

 

Actualno.com

Етикети:

Последно в Актуално