Най-често допусканите грешки при употребата на еърфрайър, които могат да съсипят храната

4721
Най-често допусканите грешки при употребата на еърфрайър, които могат да съсипят храната
Снимка: Instagram

Все повече домакини имат еърфрайър у дома – той не заеме много място, храната става бързо и с минимално количество мазнина, а и ястията стават доста вкусни. За да бъде храната вкусна, ароматна и здравословна, трябва да се използва уредът правилно. Въпреки че няма нищо сложно в употребата на еърфрайър-а, трябва да се внимава и да се спазват някои прости правила.

Вижте кои са най-често срещаните грешки при употребата на еърфрайър:

Използвате прекалено много мазнина – 1-2 супени лъжици олио са напълно достатъчни, за да приготвите ястието, което искате. Ако сложите повече, рискувате да сготвите нещо, което да не е особено вкусно. Затова спазвайте инструкциите и не се увличайте в количеството мазнини, смятайки, че така храната ще бъде по-вкусна.

Не слагате изобщо мазнина – това пък е другата крайност. Повечето рецепти с еърфрайър посочват точното количество мазнина за съответните порции, но ако не сте сигурни колко да сложите, по-добре добавете малко мазнина, отколкото изобщо да я пропуснете. Мазнината пренася топлината върху храната.

Най-отровните съдове, които са в почти всяка кухня

Не загрявате предварително уреда – еърфрайърът е като фурната – трябва да е загрят, за да се приготви храната бързо и вкусно. Ако уредът е студен, то храната може да не се досготви или да не стане толкова вкусна, колкото друг път. Преди да сложите необходимите хранителни продукти, вижте рецептата и дали изрично пише каква трябва да бъде температурата. Включете уреда да загрява и междувременно извадете продуктите от хладилника и ги пригответе за готвене. Имайте предвид, че еърфрайърът загрява доста бързо – за няма и 5 минути.

Слагате влажни храни – докато фритюрниците изсмукват влагата от храната, еърфрайърът не го прави. Затова не бива да слагате много влажни продукти. А ако го направите, не очаквайте вкусна и хрупкава коричка.

Прекалявате с количеството храна в кошницата – уредът има нужда от въздух, но храната също. Ако сложите прекалено много продукти, храната няма да бъде разположена на достатъчно голяма повърхност и по този начин може да не се сготви добре. Еърфрайърът работи доста бързо, затова ви съветваме да заредите няколко кошници и да си приготвите вкусно ястие на няколко пъти, отколкото да сложите всичко наведнъж и накрая да не останете доволни от крайния резултат.

Слагате прекалено леки храни – еърфрайърът работи по следния начин – горещият въздух повдига храните и ги движи вътре в уреда. Когато храната вътре е прекалено лека, например слагате спанак, е възможно да се вмъкне в нагревателната бобина, да загори и дори да се включи алармата за дим.

Как готвачите не допускат да се слепва оризът?

Оставяте храната с повече мазнина да капе – доста хора си купуват еърфрайър, за да готвят вкусно и здравословно и да използват минимално количество мазнина. За тези, които обичат по-мазната храна, могат да си приготвят и бургери, наденици и дори бекон. Преди да го правите обаче, трябва да натиснете бутона за старт, да сипете вода на дъното на уреда, под кошницата. Така, когато мазнината започне да се отделя от тези храни, вместо да пада директно върху нагорещената повърхност, да загори, задими и замирише, ще капе във водата и после почистването на уреда ще бъде значително по-лесно.

Не чистите редовно своя уред – когато уредът ви не е добре почистен, може да имате стомашно-чревни проблеми. Задължително трябва да почиствате еърфрайъра след всяко готвене, за да не рискувате своето здраве. За почистването на уреда е нужна гореща вода и малко препарат за съдове. Накиснете кошницата за известно време н горещата вода и след това почистете с кърпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Топ 5 на най-красивите места в Европа през пролетта

Кой е най-големият полуостров в света

Тези 3 цвята никога не трябва да се използват за боядисване на яйца за Великден

В коя държава е най-голямото пристанище в Европа

Не хвърляйте старото великденско яйце - ето за какво се ползва

Тези 6 храни съкращават живота

Как трябва да се грижи за себе си жена след 35 години, за да запази младостта си

Може ли тази толкова известна добавка да ни помогне да отслабнем?

След Цветница започва най-тъжната седмица за християните

Само в кои 2 дни може да се боядисват яйцата за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com