Как готвачите не допускат да се слепва оризът?

15612
Как готвачите не допускат да се слепва оризът?
Снимка: iStock

Порция ориз върви добре на всяка трапеза, независимо дали като гарнитура или основно ястие. Но въпреки че самото приготвяне на ориз е сравнително лесно, проблемът със слепването му и почистването на дъното на тенджерата след това може да бъде истинско главоболие. За щастие има някои методи, които можете да използвате, за да предотвратите както слепването между зърната на ориза, както и полепването му по дъното на съда, в който е сварен. Ето един професионален похват в последователни стъпки за тази цел.

1. Изплаквате ориза под студена течаща вода, за да отстраните нишестето. За целта сипвате ориза в ситна цедка и го плакнете за около минута или докато зърната се навлажнят достатъчно. Причината е, че по принцип оризовите зърна са покрити със слой нишесте, който при недостатъчно намокряне ги прави лепкави. Старателното им промиване помага да се предотврати както залепването за тенджерата, така и слепването помежду им.

2. Добавяте вода. За да сготвите чаша дългозърнест бял ориз, например, наливате чаша и четвърт вода в тенджерата. Ако използвате твърде малко вода, оризът може да загори на дъното и да залепне за съда. Ако оризът е прекалено много, оставяте най-малко около 5 см до ръба на тенджерата така, че врящата вода да не изкипи – останалата част от ориза се вари после, в случай на нужда. За вкус прибавяте щипка сол.

Учени откриха страничен ефект от ориза, за който едва ли предполагате

3. Покривате тенджерата с плътно затварящ се капак, за да задържи парата. Капакът ще остави парата вътре в тенджерата, сварявайки ориза в достатъчно влага - иначе може да загори и да залепне за дъното. Ето защо се постарайте да използвате капак, който прилепва наистина плътно към тенджерата. Варете ориза на минимален котлон, за да не изкипи водата, щом заври.

Съвет: ако капакът е твърде голям за тенджерата, поставете кърпа между тях, за да задържи парата.

4. Избягвайте да разбърквате ориза по време на варенето – мнозина правят това, като си въобразяват, че така не ще залепне. Точно обратното: когато разбъркваме ориза, той допълнително отделя нишесте, което прави зърната лепкави. Макар да е изкушаващо да повдигате капака, за да поглеждате и да разбърквате леко, просто оставете тенджерата на мира, докато приключите с варенето.

Лекар: Хората с това заболяване не трябва да ядат бял ориз 

5. Варите на слаб огън 18 до 20 минути. Ако се остави на огъня твърде дълго, все същият риск - оризът може да загори и да залепне за дъното. Дръпнете тенджерата веднага, щом времето изтече. Възможно е след това все още да е останала малко вода - но не се притеснявайте: оризът ще я поеме, докато престоява след варенето.

6. След като дръпнете тенджерата от котлона, оставете ориза да „почине“ десетина минути – през това време тенджерата да стои затворена, а оризът ще абсорбира останалата пара. Оставянето на ориза да престои ще го отлепи от дъното, което ще направи съда по-лесен за изстъргване. Самият ориз също ще бъде по-пухкав и мек.

Когато махате капака на тенджерата, внимавайте да не изгорите лицето си с парата – тя е доста нагорещена. Сетне забождате вилица в ориза и внимателно разбърквате зърната, докато станат много рохкави. Вилицата ще разхлаби долния слой на ориза и ще му придаде по-лека текстура.

7. При сервирането загребвайте ориза от тенджерата с голяма лъжица, за да стигнете дъното. Използвайте пластмасова или дървена лъжица, за да го извадите от тенджерата. Остържете добре дъното, за да не останат дребни зърна.

Съвет: както е лесно да се досетим, много по-лесно е да почистим тенджера без оризови зърна, залепнали по дъното. Затова изваждате целия ориз от нея, преди да се е втвърдил. Ако е прекалено много за конкретното сервиране, просто го премествате в друг съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РЕЦЕПТИ:

Страхотна супа топчета със застройка

Градинарска супа от тиквички: Лесна рецепта

Супа с нахут, моркови и чушки: Полезна и вкусна

Вкусен БОБ яхния: Класическа рецепта

Ароматна пилешка яхния от тефтера на баба

Пикантни парти бутчета: ТОП вкус

Пролетната разядка, за която всички говорят

Професионален готвач издаде как панират броколите в скъпите ресторанти

Запечено картофено пюре – перфектната гарнитура към всяко ястие

Разядката с патладжан, за която всички говорят

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Страхотна супа топчета със застройка
Страхотна супа топчета със застройка

Супа топчета е сред ястията, които се крият в тефтера на всяка добра домакиня. Опитайте тази чудесна рецепта и се насладете на вкуса. Трябват ви...