Най-отровните съдове, които са в почти всяка кухня

55010
Най-отровните съдове, които са в почти всяка кухня
Снимка: Ernest_Roy/Pixabay

Малко хора мислят за това, но кухнята е едно от най-опасните места във всеки апартамент или къща. Докато готвите, всеки човек преди всичко рискува да си пореже ръката, да се изгорите или да се случи нещо друго.

Някои хора не осъзнават, че дори чайниците, чашите и чиниите могат да бъдат опасни.

Опасни стари порцеланови съдове

Старата посуда е много красива - чайници, чаши и чинии обикновено са украсени със зашеметяващи дизайни. Не ги ползвайте. Това важи особено за порцелановите съдове - повечето чаши и чинии са покрити с боя, която съдържа олово и кадмий. Веднага щом се затоплят, токсичните вещества започват да се отделят в храната, след което проникват в човешкото тяло.

ВАЖНО: ако в гардероба ви има зелена стъклария, това е причина да бъдете максимално предпазливи. Може би това е радиоактивно ураново стъкло!

Много внимавайте със съдовете за еднократна употреба

Ръчно изработени глинени съдове

Кухните на някои хора също съдържат ръчно изработена керамика. Глината, от която се правят такива съдове, не може да причини голяма вреда на човешкото здраве, но боята, нанесена върху нея, е способна на това.

Опасностите от алуминиевите съдове за готвене

Преди време алуминиевите прибори бяха много разпространени. И в това няма нищо странно, защото този метал е лек, евтин и бързо се нагрява. По-добре е да се откажете от този навик завинаги.

И всичко това, защото при нагряване тези съдове отделят алуминиеви частици, които след това се натрупват в човешкото тяло. Научно доказано е, че алуминият е метал, който разрушава нервната система на човека. Хората, които използват съдове, направени от този материал, след десетина години могат да започнат да изпитват сериозни проблеми с мисленето - вероятността от развитие на болестта на Алцхаймер се увеличава многократно.

Кухненски съдове, които са вредни за здравето

Опасностите от силиконовите форми

Всеки любител на готвенето и в частност на печенето вероятно има форми за кексчета и други подобни продукти. Те обикновено са направени от безвреден силикон и могат да се нагряват до 250 градуса по Целзий без никакъв страх.

Силиконовите подложки за кексчета са страхотно изобретение, но е най-добре да ги подменяте редовно с нови.

Но дори този безвреден материал може да стане опасен в някои случаи. Така че, ако забравите кекса във фурната, може да се повредят формите, а така формите вече не могат да се използват. Факт е, че структурата на материала вече е нарушена и неговите частици със сигурност ще попаднат в храната. Първоначално няма да има специални ефекти, но в дългосрочен план могат да възникнат здравословни проблеми.

Стари съдове за готвене с незалепващо покритие

Рядко, но все пак, у някои хора все още могат да се видят тигани с незалепващо покритие, пуснати преди 2010 г. Някои хора ги обичат много, защото правят най-вкусните палачинки и често такива съдове се подаряват за сватба или други значими събития.

Не е необходимо да ги съхранявате, защото с голяма степен на вероятност незалепващата повърхност съдържа перфлуорооктанова киселина (PFOA), която беше популярна до 2010 г., която е известна още като тефлон. Днес той вече е забранен, тъй като е научно доказано, че е отровен за хората и провокира развитието на рак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Ако имате дъщеря, прочетете тази притча

Намислете си число от 1 до 20 и вижте КЪСМЕТЧЕТО си за май месец

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно