С какво може да заменим продуктите, съдържащи глутен?

10974
С какво може да заменим продуктите, съдържащи глутен?
Снимка: iStock

Как да създадете домашно приготвена храна, ако сте принудени да се откажете от продукти, съдържащи глутен? Надя Андреева е дипломиран специалист по аюрведа, специалист по функционално хранене, разказва как можете да замените пшеничното брашно и как да разнообразите диетата си.

Каква е основната опасност от глутена?

Разбери сам имаш ли непоносимост към глутен

Приемът на безглутенови продукти се е превърнал в мода, възприема се като грижа към здравето и фигурата. Реално обаче много по-малко хо...

Глутенът е силно модифициран и преработен през последните 50 години. Присъства твърде често в човешката диета, за мнозина по три пъти на ден, което е напълно ново за човешкото тяло. И тъй като глутенът обикновено се консумира заедно със захар, мая и в преработен вид, това има още по-негативен ефект върху организма. Освен това химикалите, които се използват за обработка на съвременната пшеница, за да я поддържат по-добре и да предотвратят атаките на насекоми, засилват негативното въздействие на продуктите, съдържащи глутен.

Модифицирана пшеница. Съвременната пшеница не само съдържа повече глутен, но и нейните глутенинови и глиадинови аминокиселинни вериги са претърпели значителни промени с не особено добри последствия. В момента се провеждат изследвания, които показват, че биологичният код на съвременната пшеница причинява сериозни щети на хормоните, отговорни за затлъстяването и диабета. Изглежда, че съвременната пшеница е вредна за здравето ни. Но това не означава, че трябва да се откажем от глутена. Има и други зърнени храни, съдържащи глутен, като спелта, ръж, ечемик, до които науката и агрономите почти не са се докосвали през последните стотици години, те са много по-лесни за смилане от съвременната пшеница и много по-полезни.

С какво да заместим глутена?

Бобово брашно. Това брашно осигурява страхотна текстура и повишава хранителната стойност, съдържанието на протеини и фибри без добавяне на много мазнини.

Брашно от кафяв ориз. Брашното от кафяв ориз се прави от неполиран кафяв ориз. Той има по-голяма хранителна стойност от бялото оризово брашно, защото съдържа трици, външната обвивка на зърното, която съдържа повече хранителни вещества и фибри.

Глутенът – рискови групи склонни към нетолерантност

Глутенът е опасен, защото може да причини алергии. Попадайки заедно с храната в храносмилателния тракт, веществото се разлага на фракци...

Брашно от елда. Елдата не съдържа глутен, дори не е зърно, а принадлежи към семейството на ревен. Елдата се счита за добър източник на протеини, тъй като съдържа всичките 8 незаменими аминокиселини. Брашното има силен зърнест вкус и мирис, което е добро за палачинки, хляб и юфка, а може да се използва и за приготвяне на бисквитки

Царевично брашно. Царевично брашно се получава чрез смилане на царевица и може да се смеси с пълнозърнесто царевично брашно за печене на царевичен хляб и мъфини.

Царевично нишесте. Царевичното нишесте е рафинирано нишесте, което се произвежда от царевица. Използва се главно като прозрачен сгъстител за пудинги, плодови сосове и в азиатската кухня.

Брашно от ядки. Брашното от настъргани ядки - основно бадеми и лешници - използвани в безглутенови печени изделия, за да ги направят по-хранителни и ароматни.

Превод:goodhouse.ru

Безглутеновите диети са вредни при здравите хора

Избягването на пшеницата, ечемика и ръжта като част от вярването, че безглутеновата диета е полезна, може да се окаже по-скоро вредно, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво се познава истинското приятелство?

Как правилно да се грижим за нолина?

Защо НЕ трябва да пускате пералня 2 поредни пъти

Лошо е за вас, за котките и за кучета: не можете да правите това в двора

Трябва ли да са топли яйцата за боядисване?

Тези хитринки за боядисване на яйца ще ви спестят много време!

Прясно агнешко месо - да изберем

Кога се приготвят козунаци за Великден?

Стихотворение за 30 април 2024

Таро хороскоп за 30 април 2024

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com