Учени: Ето как да станем по-умни с този навик

6754
Учени: Ето как да станем по-умни с този навик
Снимка: iStock

Въпреки че светът, в който живеем, е по-скоро визуален, свързан с материалното и визията, а повърхностното възприятие е често водещо при избор, умът и уменията не са за пренебрегване особено ако искате да успеете в кариерата, да се издигнете в службата, разчитайки на способностите си, както и да сте независими от преходната визия. Съвети, свързани с подобряване на външния вид и красотата, са многократно по-често търсени в интернет пространството, отколкото онези, които засягат ума и способностите. Оказва се обаче, че не е задължително съветите, които ни помагат да сме по-красиви и по-здрави, да са в разрез с онези, които ни правят по-умни. Напротив. Учените откриват въз основа на изследвания, че някои от естествените нужди на човека като сънят ни помагат не само да възстановим енергията, да си починем и да се регенерират клетките, да се радваме на свежа кожа и сияйно лице, но и да станем по-умни. Ако сте считали, че учените ще ни карат да четем и да извършваме сложни дейности, за да поумнеем, вероятно сте повече от доволни да разберете, че може да увеличите капацитета си чрез сън и че точно мързеливо и приятно занимание като сънят е отговор на въпроса как да станем по-умни. Но всеки сън по всяко време ли помага, или?

Защо не трябва да спим на дясната страна - до какво води това?

Как да станем по-умни, докато спим?

Неврологът д-р Матю Уокър, Харвардско медицинско училище, обучава хора да натискат сложна поредица от клавиши на клавиатурата на компютъра и ги тества 12 часа по-късно. Експериментът показва, че онези, които спят известно време през тези 12 часа, са много по-продуктивни, по-бързи и по-точни в сравнение с тези, които са прекъсвали дейността през 12-те часа, но почивката им не е включвала сън. Въз основа на този и други подобни експерименти учените стигат до заключението, че сънят помага за подобряване на мисловната дейност, концентрацията, рефлексите, както и за по-ефективното учене. Тоест сънят е отговора на въпроса как да станем по-умни. Той помага за подобряване не само на запаметяването и концентрацията, но и може да направи чудеса със способността ни да учим двигателни умения, откритие, което може да намери редица приложения в живота. 

По отношение на ползите от съня за запаметяването някои ученици споделят своите наблюдения – след дълго четене преди изпит те не съумяват да възпроизведат прочетеното и считат, че ще се провалят на изпита. Прекарвайки обаче няколко частта от нощта, непосредствено преди да се съмне, в сън, те с изненада откриват, че знаят всичко изчетено и вече нямат проблем да го възпроизведат. Повечето студенти и ученици не свързват това странно явление с факта, че сънят ни прави по-умни, те дори не търсят и причината защо сутрин могат с лекота да възпроизведат прочетеното ден по-рано, което са считали, че не знаят и че не са запомнили. За разлика от тях учените обаче търсят отговори на въпроса защо сънят ни прави по-умни. И защо особено полезен за ума е сънят сутринта.

Вредно ли е прекаленото спане?

През 1924 г. двама американски психолози, Джон Дженкинс и Карл Даленбах от университета Корнел правят експеримент със студенти, които карали да учат безсмислени срички в продължение на 8 часа. След това изследователите ги подложили на тест. Открили, че студентите се представят много по-добре, ако спят между ученето, отколкото когато са били будни и са учели в продължение на 8 часа. Този и други подобни експерименти доказват позитивното въздействие на съня върху запаметяването и са поредното доказателство за твърдението на учените, че отговорът на въпроса как да станем по-умни е лесен и елементарен, както и свързан с естествена и необходима човешка дейност – съня.

Защо и как сънят помага за поумняване?

Учените откриват, че различните фази на съня консолидират различни видове памет и именно фазите на съня са от значение, когато говорим за връзката между съня и ума. Оказа се, че отговорна за доброто запаметяване, е REM фазата на съня. Тя се счита за по-честа през втората част на нощта или към сутринта, отколкото ще бъде, ако спите следобед или рано вечерта. Тоест, ако искате да запомните и научите прочетеното, докато спите, спете през втората половина на нощта – така съветват учените. Създавайки си навика да спите през втората половина на нощта, а не да си лягате рано, всъщност ставате по-умни.

На въпроса как сънят помага да възпроизведем нещо, което сме считали, че не сме запомнили и научили, учените също откриват отговора. Той е свързан с преиграването на паметта. От записите на мозъчната активност знаем, че моделите, които нашите нервни клетки активират, когато учим през деня, често се възпроизвеждат, когато спим. Сякаш мозъкът прави репетиция и си повтаря прочетеното. Мозъкът учи вместо нас по време на сън. Уникално и радващо, нали? Но не пропускайте, че това важи и работи само ако все пак сте чели достатъчно или положили усилия в овладяването на дадена дейност, преди да се отправите към леглото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как сe приготвя традиционната питка за Гергьовден?

На кои държави е покровител Свети Георги?

Внимание: Тези хора не трябва да ядат домати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com