Учени: Липсата на сън може да състари мозъка ви с до ДВЕ години

1027
Учени: Липсата на сън може да състари мозъка ви с до ДВЕ години
Снимка: iStock

Лошият сън може да ви накара да се чувствате изтощени и раздразнителни на следващия ден, но липсата на сън може да доведе и до сериозни здравословни проблеми. Около един на всеки седем човека живее с опасно малко сън на нощ, което може да увеличи риска от развитие на сърдечни заболявания, диабет и деменция.

Въпреки че се препоръчва възрастните да спят между седем и девет часа на нощ, проучване установява, че средностатистическият възрастен спи около шест часа само. Нещо повече, проучването установи, че липсата на сън може да окаже сериозно влияние върху мозъка ни.

Учени: Ако не помните сънищата си, имате липса на този витамин

Изследователи от Германия, Швейцария и Дания установиха, че една нощ на пълно лишаване от сън води до състаряване на мозъка на някои хора с до две години. В рамките на изследването са анализирани данни от ядрено-магнитен резонанс на 134 здрави участници на възраст между 19 и 39 години с различни състояния на съня.

Състоянията на съня включвали пълно лишаване от сън - 24 часа бодуване, частично лишаване от сън - 3 часа време в леглото на нощ и хронично лишаване от сън - включващо 5 часа в леглото на нощ в продължение на 5 нощи. Имало е и контролна група, в която участниците са постигнали 8 часа сън на нощ.

Участниците от всяка група са имали и поне една нощ на "базов сън", в която са били в леглото в продължение на осем часа. Мозъците на участниците са оценявани всяка вечер, като е изчислявана видимата мозъчна възраст. При лицата от групата с пълно лишаване от сън се наблюдава увеличение на мозъчната възраст с една до две години. Тези промени обаче могат да бъдат обърнати чрез възстановяване на съня. В проучването се обяснява: "Интересно е, че след една нощ на възстановителен сън мозъчната възраст не се различава от изходната; Ние също така доказахме връзките между промяната в мозъчната възраст след пълно лишаване от сън и променливите на съня, измерени по време на нощта за възстановяване."

Това са най-сигурните признаци, че в тялото ни има недостиг на желязо

Техните констатации разкриват също, че мозъчната възраст не се е променила значително сред групите с остър или хроничен сън. "За разлика от това мозъчната възраст не се е променила значително нито от острото (3 часа престой в леглото за една нощ), нито от хроничното частично ограничаване на съня (5 часа престой в леглото за пет непрекъснати нощи)", обясняват те. "Взети заедно, съвпадащите констатации показват, че острата пълна загуба на сън променя мозъчната морфология в посока, подобна на стареенето, при млади участници и че тези промени са обратими чрез възстановяване на съня."

5 предимства на добрия сън

Проучването заключава: "Сънят е от основно значение за хората, за да поддържат нормални физически и психологически функции; В три независими набора от данни последователно установихме увеличаване на мозъчната възраст след пълно лишаване от сън, което е свързано с промяната в променливите на съня; Освен това в други два набора от данни не беше установена значителна промяна в мозъчната възраст след частично лишаване от сън; Нашето проучване предостави нови доказателства за обяснение на ефекта от загубата на сън в целия мозък в посока, подобна на стареенето."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Любов в облаците: Пилот предлага брак на стюардеса пред пътниците (ВИДЕО)

Черен чай или кафе - кое ще ви събуди по-добре

Каква е причината да обикаляме 3 пъти църквата на Великден?

Какво задължително се прави през Страстната седмица?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com