Учени обясниха защо някои хора ходят в съня си

1584
Учени обясниха защо някои хора ходят в съня си
Снимка: iStock/Guliver

Ходещите хора насън са много активни. Те успешно се придвижват из къщата и в някои случаи дори могат да извършват специфични дейности, като например почистване. Целият процес е толкова плавен, че на страничния наблюдател може да му се стори, че човекът изобщо не спи. За съжаление в някои случаи ходенето насън може да има много сериозни последици.

Какво представлява ходенето насън? 

Лунатизмът (известен още като сомнамбулизъм) е проблем, който може да засегне 3-4% от възрастното население. Явлението е много по-често срещано при малките деца. Смята се, че лунатизмът може да се прояви при до 30 процента от децата на възраст между 4 и 10 години. 
Ходенето насън се класифицира като нарушение на съня. То не е ново явление. В древните култури то е било свързано със свръхестествени сили. 

Все още не е установена ясна причина за появата на лунатизма. Въпреки това повечето специалисти днес смятат, че проблемът може да има генетична основа. 

Лунатизмът също може да се предава по наследство. Всъщност проучванията показват, че ако един от родителите е лунатик, има 40 % вероятност и детето му да има подобен проблем. При двамата родители този риск нараства до 60 %. Друга концепция предполага незрялост на нервната система, което би обяснило лунатизма особено при децата.

Съществуват и някои фактори, които значително увеличават вероятността от сомнамбулизъм. Това са: нощно напикаване, сънна апнея, болест на Паркинсон, синдром на Турет, травми на главата, инсулти, дихателни нарушения, силен стрес, треска, пиене на кафе или алкохол преди лягане, смяна на часовата зона.

Някои лекарства също могат да увеличат риска. Те включват антидепресанти, бета-блокери и антипсихотици.

Знаете ли защо хората говорят, докато спят? Отговорът шокира всички

Ходене насън - симптоми

Ходенето насън обикновено се проявява по време на фазата, в която има преход от плитък към дълбок сън. Ходещите насън проявяват голяма активност. Обикновено тя се свежда до придвижване из къщата, но в специални случаи лунатикът може да извършва познати дейности, например почистване. 

Понякога по време на лунатизъм може да се появят сексуални контакти или агресивни действия. Интересно е, че описаните дейности обикновено са много плавни, така че на наблюдателя може да му се стори, че лицето е будно. 

Струва си обаче да се помни, че възприятието на лунатика е нарушено. Лунатикът не чува думите, които му се казват, и не разпознава лица. Обикновено той не си спомня и описаните епизоди.

Понякога ходенето насън може да бъде придружено от нощни страхове. Това е много опасна комбинация, която може да доведе например до опит за бягство от дома. В някои източници се откриват много редки случаи на опити за самоубийство или за убийство по време на ходене насън.

Колко време продължава ходенето насън? Проучванията показват, че по-голямата част от пациентите ходят насън в продължение на 10-20 минути. Това е последвано от връщане в леглото и продължаване на съня.

Защо говорим насън?

Ходене насън - лечение

За диагностицирането на ходенето насън са изключително важни разказите на най-близките хора, които могат да наблюдават явлението отстрани. Обикновено при диагностицирането се използва и полисомнография, която позволява изследване на функциите на човешкия организъм по време на сън.

При децата ходенето насън много често преминава спонтанно. Лечение се предприема при пациенти с тежки симптоми, при които проблемът се повтаря с голяма честота. 

Бензодиазепините и лекарствата от групата на инхибиторите на обратното захващане на серотонина, като например пароксетин, могат да бъдат полезни. Тези лекарства обаче могат да предизвикат пристрастяване, затова трябва да се използват под строг медицински контрол. Психотерапията и хипнозата също имат добри резултати.

При лечението на лунатизма е изключително важно да се полагат и грижи за подходящ начин на живот. Трябва да се избягва стресът, особено вечер, както и консумацията на алкохол и кафе. Добрата хигиена на съня също е важна. Преди всичко става дума за редовно ставане и комфортна нощна почивка. Препоръчително е да се ограничат шумът и външните дразнители и да се осигури удобен матрак.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Ето какво трябва да знае всеки стопанин на куче: Могат ли кучетата да ядат домати

Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Вече не е антитенденция: 6 решения от 2000-те, които отново са на мода

Как нещата втора употреба ще ви донесат неприятности в живота?

Кога да признаете любовта си на един мъж и как да го направите без думи?

6 невидими на пръв поглед признака, че сте попаднали в лапите на женкар

Ето какво да направите, за да спре чантата да пада от рамото ви

Това са кралиците на зодиака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com