Защо е важно да дъвчете храната повече и по-дълго?

2410
Защо е важно да дъвчете храната повече и по-дълго?
Снимка: iStock

Вредата от бързото дъвчене на храна

Времето е ценно за всеки от нас и много често отделяме твърде малко внимание, докато ядем. Колкото по-дълго се дъвче храната, толкова по-малко от нея е необходимо, за да се постигнете усещане за ситост.

Ако се храните прибързано и нямате търпение да погълнете храна, центърът за насищане няма време да се включи в процеса. Усещането за ситост се активира след 25-30 минути. Колкото и да ядете през това време, усещането за ситост ще дойде по-късно. Дъвчете по-дълго храната и усещането за ситост ще се появи в по-ранен етап.

Ползи от дългото дъвчене на храната

Активното продължително дъвчене на храна подобрява кръвообращението в мозъка, лекува назофаринкса и венците, предпазва зъбите от кариес. Слюнката обгръща малки частици храна и под действието на нейния ензим птиалин, полизахаридите се разпадат на дизахариди. Това улеснява разграждането им в тънките черва.

Основи на правилното хранене

Добре сдъвканите протеинови и мастни частици от храната ще се разграждат по-ефективно в храносмилателния тракт под действието на ензими до аминокиселини и мастни киселини.

Методът на продължително дъвчене на храната е популяризиран от американския физиолог Х. Флетчър в началото на миналия век. Той страда от различни заболявания, като болки в стомаха, проблеми със сърцето и излишни килограми. Физиологът започва да дъвче храната повече от 100 пъти и забелязва, че тя почти се усвоява в устната кухина. В същото време, за да се нахрани, се нуждае от 3 пъти по-малко храна от преди. В резултат на това телесното му тегло се нормализира и болестите изчезват. Последовател на този метод е американският милионер Джон Д. Рокфелер, който доживява до 98 години.

Експертите съветват да дъвчете храна 50 пъти за здрав стомах, а 100 пъти, за да живеете 100 години.

10 златни правила за храненето, които трябва да следвате

Последици от бързото хранене

Когато човек дъвче храната бързо и за кратко време, ще усети неприятни симптоми, които показват, че храносмилателната система не работи добре. Тялото може да не произвежда достатъчно от ензимите, необходими за пълното разграждане на храната, което може да доведе до подуване на корема, диария, киселини в стомаха или рефлукс, гадене, главоболие и раздразнителност.

Бързото и недостатъчно дъвчене води до наднормено тегло и раздразнен стомах. Често ядем в движение и дори докато работим пред компютъра. Всичко това отнема удоволствието от храната. Не бързайте да преглъщате хапките, седнете удобно на подходяща маса и се насладете на всички вкусови качества на храната. Бавното и спокойно хранене е основен компонент на здравословното хранене, благодарение на което никога няма да преяждате и ще се научите как да извлечете максимума от по-малко храна!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Знаете ли къде е лобното място на Бенковски?

Колко села има на дъното на язовир Огоста?

Естествена защита: Как да използвате кокосово масло върху растенията?

Перфектните палачинки: 10 трика, които е важно да знаете

Как се пише: абитурентски, абитуриентски или абитюрентски?

Кой брат на Иван Вазов загива по погрешка?

Лоша поличба: 7 неща, които не трябва да държите у дома

Убийци на бодрост: 8 храни, които ви правят уморени и сънливи

Тези зодии НЕ понасят да са в светлината на прожекторите

Късметът е по петите ви, ако номерът на вашия апартамент съдържа тези числа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com