Защо не се празнува 40-тия рожден ден?

14958
Защо не се празнува 40-тия рожден ден?
Снимка: iStock/Guliver

Сигурно сте чували, че 40-годишнината не се празнува, и вероятно се чудите "защо?". Причините идват от древни времена и естествено са свързани с народните вярвания. Повечето хора днес са убедени, че ако празнуват 40-ия си рожден ден, вероятно ще имат лоша съдба. Освен това според тях съществува реална опасност за техните близки. Това суеверие е отказало милиони празнуващи по света. В различните култури числото 40 има различно значение и именно то определя пропускането на тази годишнина. В свещените писания потопът е продължил 40 години. За същото време Мойсей превежда евреите през пустинята. Вярванията за смъртта и раждането също са свързани с това число. 40 дни след смъртта се провежда панихида за починалия. Новороденото бебе не се показва на другите в продължение на 40 дни.

Защо НЕ трябва да се празнува 40-тата годишнина?

Смъртта витае точно на 40-ия рожден ден, така че не трябва да привличате вниманието със забавления и свещи. В Русия, от друга страна, съществува поверие: ако празнуваш 40, няма да стигнеш до 50. По принцип те не харесват числото 9 и родителите избягват да празнуват рождения ден на децата си. В Централна и Източна Азия числото 4 се смята за фатално. Според техните вярвания 4-ката носи нещастие и смърт. На адреси и в болници в Азия числото 4 често се пропуска от номерацията и се смята за еквивалент на числото 13 в западната култура. Дори един голям световен производител на телефони се съобразява с тези традиции и за азиатския пазар не поставя на моделите 4 или 40.

Защо не трябва да празнуваме 40-ия си рожден ден?

Има хора, които казват, че нашият ангел-хранител ни напуска на 40-ия рожден ден. От този момент нататък трябва да се грижим за себе си. Наскоро стана ясно, че човешкият мозък завършва развитието си на около 40-годишна възраст. Доскоро се смяташе, че това се случва в детска възраст. Което означава, че до 40-ия си рожден ден ще придобием знания, които трябва да използваме до края на живота си. Често се чудим какво да подарим на приятелите си за рождените им дни. В миналото животът е бил много по-кратък. По онова време 40 години са се смятали за много напреднала възраст. Заболяванията зачестявали, организмът започвал бързо да старее, силите на тялото отслабвали. Смятало се е, че честването на тази годишнина е покана за наближаващата старост и смъртта след това.

Знаете ли защо 40-годишнината не се празнува

Първоначално представата за тази годишнина се отнасяла само за мъжете, а за жените забраната била 53-ият рожден ден. В днешно време обаче жените също отказват да празнуват 40-ата годишнина. Разбира се, и тук мненията се разделят основно на две групи. По-суеверните категорично отказват да празнуват тази годишнина, за да не провокират съдбата. Те смятат, че има толкова поводи за празнуване, колкото искате да поемате излишни рискове с парти по случай 40-годишнината. Но има и много хора, които смятат, че тези суеверия са скандални глупости и засягат само онези, които им се поддават. Психолозите обаче са напълно категорични по този въпрос - ако у вас се прокрадне дори капка съмнение, ще направите най-добре, ако пропуснете празника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 25 април /валутен калкулатор/

10 съвета, които ще ви помогнат да поддържате свеж и приятно ухаещ дом

Съсипват я: 7 неща, които убиват вашата боядисана коса ден след ден

Как се е празнувала Цветница в миналото?

Топ 20 оригинални идеи за декорация на великденските яйца

В какво най-богатите 0,001% в света влагат парите си?

Знаете ли къде се намира остров Гренада

Какво да не правите на Цветница?

Колко на брой са Балеарските острови

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com