2000 млади безработни на опашка за европари

5174
2000 млади безработни на опашка за европари

Почти 2000 млади хора от цялата страна са потърсили бюрата по труда, за да кандидатстват по схемата за обучение и стаж по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", предаде Стандарт нюз.

Агенцията по заетостта отчита нарастващ интерес към схемата само седмица след като премиерът Бойко Борисов призова младите хора и работодателите да се възползват от предлаганите възможности. Призив за това отправи и и социалният министър Тотю Младенов.

Безработицата през април е 11,4%

Равнището на безработица през април 2012 г. е 11.4%, с 0.1 процентен пункт по-ниско от март, съобщиха от Агенцията по заетостта. Нам...

Младите хора проявяват интерес и към друга схема – "Развитие", по която те също са приоритетна група. Тя дава възможност на регистрираните безработни да се включат в обучение за придобиване на професионална квалификация и заетост от 9 до 12 месеца по заявени от работодатели работни места.

До момента в обучение по схемата са включени над 39 000 души, от тях 6744 младежи. Работа са започнали над 24 000 безработни, от които 3233 младежи. По друга схема - "Насърчаване стартирането на проекти за развиване на самостоятелна стопанска дейност", вече са обучени 2 700 младежи до 29 години.

При проверка в Център за професионално обучение в Плевен министър Тотю Младенов и изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова се запознаха с атрактивни идейни проекти на 19 млади хора, обучаващи се по специалността "сътрудник в бизнес услуги". По тази схема курсистите имат възможност да защитят собствени бизнес планове, като успешните ще бъдат финансирани по схемата.

Над 11 700 младежи пък са повишили знанията и уменията си в различни обучения по схемата "Аз мога", а по схема "Аз мога повече" са предвидени обучения за 26 300 младежи, което е 40% от всички включени в програмата.

"Произведено в БГ": Реалната безработица е 18%

Безпрецедентният за последното десетилетие ръст на безработицата - официално 13%, действително – над 18% не е свързан само със ...

От "Шанс за реализация на младежите в България" са се възползвали 5 600 млади хора, като по-голямата част от тях - 5 100 , успешно са завършили основните курсове - по чужд език и по компютърни умения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com