Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обрат с цените на петрола след заседанието на Фед

13 юни 2024, 09:32 часа • 13766 прочитания

Цените на петрола се понижиха в сутрешната търговия, след като Управлението за федерален резерв (Фед) на САЩ снощи запази основните лихви на вече достигнатите нива за седми пореден път и съобщи, че вероятно намаление на ставките ще последва чак през декември.

Още: Фед запазва без промяна лихвените проценти

Значителните запаси от суров петрол и горива в САЩ също допринесоха за поевтиняването на черното злато, предаде Ройтерс.

Цените 

Фючърсите за сорта Брент от Северно море, който е референтен за европейския пазар, спаднаха с 23 цента или 0,3 на сто до 82,37 долара за барел.

Договорите за американския лек суров петрол (WTI) загубиха 20 цента до 78,30 долара за барел.

И двата сорта поскъпнаха с около 0,8 на сто в предходната сесия.

Снощи Фед остави лихвените проценти без промяна и отложи началото на цикъла на понижаване на ставките вероятно чак до декември.

По-високите разходи по заеми могат да забавят икономическия растеж и като цяло да ограничат търсенето на петрол.

Запасите

По отношение на предлагането, запасите от суров петрол в САЩ са се увеличили повече от очакваното миналата седмица, до голяма степен заради скока на вноса, докато запасите от горива също са се увеличили с повече от очакваното, показват данни на Администрацията за енергийна информация (EIA).

За спада на цените на петрола допринесе и предупреждението на Международната агенция по енергия (МАЕ) за голям излишък в предлагането в близко бъдеще.

Още: MAE понижи прогнозата за търсенето на петрол

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес