Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Председателят на КЕВР обяви с колко ще поскъпне токът

13 юни 2024, 13:38 часа • 2685 прочитания

Цената на тока за бита ще поскъпне средно за страната в рамките на 1,39 процента. Това съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред журналисти след общественото обсъждане, на което бяха дискутирани новите цени на електроенергията за битовите клиенти от 1 юли.

Динамика на борсите

По думите му има динамика на цените на електрическата енергия и на природния газ на борсите, но тя няма да повлияе съществено на цената на тока за бита за новия регулаторен период.

Още: Главчев обясни какво ще се случи с цената на тока

Иванов каза, цитиран от БТА, че откакто е председател на регулатора не е било толкова малко повишението на цената на електроенергията. Той припомни, че през миналата година поскъпването на тока за бита беше 4,7 процента, а през 2022 г. - 4,3 на сто.

Според него увеличението на цената на тока за бита от 1 юли е значително по-малко от годишната инфлация. "По същество нашето решение за цената на електроенергията, а и на топлинната енергия, се явяват антиинфлационни фактори, които подпомагат България в нейния път за влизане в еврозоната", коментира Иван Иванов. 

Той обясни, че за трите електроразпределителни дружества цените варират съобразно различни фактори.

Предложението на работната група на КЕВР е за клиентите на "Електрохолд" продажната цена да се повиши средно с 2,74 на сто, а за "ЕВН" - с 1,46 процента.

Още: Поскъпването на цената на тока ще е с около 10%: Говори енергийният министър

За "Енерго-Про" обаче, предложението е цената на тока да бъде намалена средно с 0,95 процента.

 

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес