България иска ЕК да намали дялa ни на кофинансиране на европроектите с 5 процента

8280
България иска ЕК да намали дялa ни на кофинансиране на европроектите с 5 процента
Подписването на мемерандумите ще позволи да подобрим своите експертни възможности

България иска ЕК да намали нашия дял на държавното кофинансиране на европроектите с 5 процента, заради добрата фискална дисциплина. Това каза в МС днес премиерът Бойко Борисов след церемония по подписване на меморандуми на правителството с ЕИБ и Световната банка.

Това е в интерес на България, този въпрос ще бъде разгледан в кратки срокове и това е реалистично решение, каза в отговор еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хан. Ако ЕК вземе това решение, парите, които ще се освободят от бюджета, ще отидат пак за европроекти и няма да се харчат за нищо друго, обеща Бойко Борисов.

Германия ще подкрепи България за изравняването на земеделските субсидии през 2014 г.

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов поискаха от канцлера на Германия, Анг...

По-рано днес министър-председателят Бойко Борисов прие в Министерския съвет вицепрезидентите на Световната банка за Източна Европа и Централна Азия Филип льо Уру, на ЕИБ Вилхелм Молтерер, на ЕБВР Ян Фишер. След разговора в присъствието на премиера в Гранитната зала на Министерския съвет бяха подписани меморандуми за разбирателство на българското правителство със Световната банка и с ЕИБ. С меморандумите се уреждат областите, в които експертите на финансовите институции ще предоставят консултантски услуги.

Привличането на СБ и ЕИБ в предоставянето на консултантски услуги е от ключово значение за страната ни заради съществения опит на финансовите институции в тази посока и достъпа им до висококвалифицирани експерти, се посочва в съобщение на пресцентъра на кабинета. На церемонията присъстваха посланици на държавите членки на ЕС и министри, отговорни за управлението на структурните инструменти в България. Меморандума за сътрудничество между правителството на България и Световната банка подписаха министър Томислав Дончев и вицепрезидентът на Световната банка за Източна Европа и Централна Азия Филип льо Уру. Меморандума за сътрудничество между правителството на България и Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ подписаха министър Томислав Дончев и Вилхелм Молтерер, вицепрезидент на ЕИБ. През 2012 година има реални резултати за сближаване на България с ЕС.

Днес по време на световна икономическа криза е важно да се знае каква е конкурентоспособността на България и на ЕС като цяло, каза министър Томислав Дончев. Политиката на сближаване вече е финансов инструмент, с който Европа трябва да е по-свързана и да е по-конкурентоспособна, каза той. 2012-та ще бъде година на големи предизвикателства, подчерта Дончев.

Трябва бързо и ефективно да харчим средствата, да се подготвим за следващия програмен период, но трябва да дадем и доказателства, че от политиката на сближаване има смисъл, посочи министърът. Имаше огромна подготовката за подписването на тези документи, трябваше да се гарантира усвояването на фондовете, които са налични, посочи еврокомисарят Йоханес Хан. Президентът Барозу и аз се обърнахме към България да се ускори усвояването на фондовете за кохезионна политика.

Меркел посрещна с военни почести Бойко, той й гарантира спокоен сън!

Германският канцлер Ангела Меркел посрещна с военни почести премиера Бойко Борисов на официална церемония във Федералното канцлерство ...

Подписването на мемерандумите ще позволи на България да подобри своите експертни възможности, каза Хан. Тези меморандуми са един добър инструменти за ускоряване на ползването на фондовете за кохезионна политика и изцяло от правителството зависи да се ползва от тях, каза Хан. За Световната банка подписването на този меморандум поставя началото на ново партньорство с България, свързано с конкурентоспособността и даване на възможност за растеж и конвергенция с ЕС, каза Филип льо Уру.

Убеден съм, че този меморандум ще се превърне в модел за добра практика за останалите страни в региона, добави той. Вилхелм Молтерер, вицепрезидент на ЕИБ посочи, че банката и правителството имат дълго и успешно партньорство още от 1991 година. За това време ЕИБ е дала на България заеми от приблизително 3,2 милиарда евро. Той поздрави България като страна с едни от най-ниските бюджетни дефицити и държавни дългове, както и с повишеното усвояване на еврофондовете. Европейската банка за възстановяване и развитие също ще се присъедини към тези меморандуми, съобщи Ян Фишер, вицепрезидент на ЕБВР.

Обикновено банките се конкурират, но ние успяхме да направим така, че да използваме експертния потенциал и на трите банки и то с одобрението на Европейската комисия, каза премиерът Бойко Борисов. В България заплатите са ниски и добрите експерти отиват да работят в тези банки, но сега тези експерти ще ни помагат, без да плащаме за това с пари от бюджета, добави премиерът. До 2014 година ще имаме 40 - 50 процента усвояване на еврофондовете. Това е важно, защото сега се подготвя следващият програмен период, каза Борисов.

Магистралите ще бъдат построени, но е важно да подготвим малкия и среден бизнес, каза премиерът. В Европа има 23 милиона безработни и още толкова малки фирми - подобно е съотношението и в България, каза Борисов. Ако всяка малка фирма назначи по един човек, безработицата ще спадне, посочи премиерът. Неслучайно регионите, в които няма магистрали, са най-бедни - ако не построим магистралите, нищо добро не чака тези райони, подчерта Бойко Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика