Меркел посрещна с военни почести Бойко, той й гарантира спокоен сън!

11505
Меркел посрещна с военни почести Бойко, той й гарантира спокоен сън!
Премиерът спази думата си и постави пред германския канцлер въпроса за 5 % съфинансиране на европроектите

Германският канцлер Ангела Меркел посрещна с военни почести премиера Бойко Борисов на официална церемония във Федералното канцлерство на ФРГ.

Срещата между двамата започна малко след 13:00 часа българско време. Меркел: Българската бюджетна дисциплина заслужава максимално признание

На нея министър-председателят спази думата си и постави пред германския канцлер въпроса за 5 % съфинансиране на европроектите.

"По-голяма гъвкавост при проектите, които се осъществяват с европейски пари по отношение на финансирането и съфинансирането. За това ще се водят разговори между държавите в Евросъюза", каза Меркел на съвместна пресконференция с премиера Борисов.

Тя заяви, че при обсъждането на темата трябва да се вземе мнението на Европейската комисия. Премиерът Бойко Борисов благодари от своя страна за това, че в срещата му с германския канцлер е прозвучала тази тема и, че принципът за финансиране и съфинансиране в момента е несправедлив.

"Държавите, които имат финансови проблеми са облагодетелствани с тези 5 % финансиране, докато държавите-отличници не получават подобни стимули", заяви Борисов.

Германският канцлер отвърна положително и заяви, че този въпрос трябва да се обсъжда. Вече не е далеч денят, в който и България ще е член на шенгенската група

На срещата между премиера Бойко Борисов и германския канцлер Ангела Меркел са били обсъждани още присъединяването на България към Шенгенското пространство, икономическите връзки и контакти между двете страни и други.

Министър-председателят започна вчера двудневното си посещение в германската столица с обещанието на срещата с Меркел да се обсъждат няколко важни теми, сред които именно това България да бъде подпомагана с 5 % кофинансиране на проектите, които се правят с европейски пари.

Борисов бе категоричен, че за разлика от много други премиери, когато говори канцлерът, той слуша и след това изпълняваме правилните решения.

Премиерът увери Меркел, че българо-турската граница е най-охраняваната в Европа и тя може да спите спокойно.

Борисов подчерта, че без да е член на Шенгенското пространство, България охранява границата с Турция по Шенгенски критерии и това е най-пазената граница. Той бе категоричен, че страните от Европа, включително и Холандия, ще се убедят в това.

"Водещи германски депутати посетиха България и на място се запознаха с мерките, които страната е предприела за охрана на външната граница", припомни Борисов.

Същото отбеляза и германският канцлер Ангела Меркел, като припомни, че е бил създаден план за присъединяване към Шенген и изпълнение на критериите за това.

"Страните от Европа трябва да са наистина сигурни, че България се справя с организираната престъпност и миграцията", посочи Меркел.

Германският канцлер заяви още, че е изготвен приемлив план за постепенно въвеждаме критериите за летища и пристанища.

"Ще продължим да обсъждаме това в ЕС. Мисля, че вече не е далеч денят, в който и България ще е член на шенгенската група. Не мога да говоря от името на Холандия или Финландия, говоря от името на Германия, но ние се опитваме да намерим начин, вярвам, че всички страни-членки искат да намерят такъв път. От друга страна – трябва да бъдем съвсем сигурни, че се полагат максимални усилия в борбата срещу организираната престъпност и миграцията. Нашите депутати се убедиха в постигнатия напредък в България и това ще се чуе в Европа", каза Меркел.

Темата за задълженията на БДЖ към германска страна също е била засегната на срещите днес. На съвместната пресконференция с германския канцлер, Борисов заяви, че съжалява, че предишните управляващи като са имали 3 млрд. лева излишък не са си платили задълженията на БДЖ, а са изтеглили кредит.

"Сега дойде време ние да плащаме този кредит и ще си го платим", закани се министър-председателят.

Меркел заяви още, че с голямо признание трябва да каже, че България води много амбициозен курс по отношение на бюджетната дисциплина.

"Страната има дълг под 20 на сто, бюджетен дефицит под три на сто, което е забележително, предвид трудната ситуация. Вярвам, че тази дисциплина заслужава максимално признание", посочи Ангела Меркел.

Канцлерът допълни, че с Борисов са посветили срещата в голяма степен на това как в рамките на европейските субсидии по линия на структурните и кохезионния фонд, проектите, които възнамерява да направи България, особено в инфраструктурата, да бъдат придвижвани максимално добре.

"Радвам се, че се отчитат усилията на България в спазването на финансовата дисциплина и заедно с президента Барозу, ще опитаме в Европейската комисия (ЕК) да търсим по-гъвкави начини за кофинансиране на инфраструктурни проекти. Благодарен съм затова, че ще имаме необходимата подкрепа и най-вече разбиране, което именно търсихме", посочи Борисов.

Борисов в Берлин: Кажете ми какво да обяснявам на опозицията!

Премиерът Бойко Борисов стартира втория ден от своето посещение в Германия. На откриването на срещата с ръководството на Източния коми...

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че българският министър-председател й е обяснил своите специфични виждания.

Според Меркел - има конфликт:

"От една страна - разбирам ситуацията на България – казва се, че този, който стопанисва добре и спазва критериите за дефицита, има по-лоши условия от този, който не го прави. От друга страна - и ние можем да кажем, че спазваме критериите, но също не получаваме преференциални условия. Например, ако новите федерални провинции, кажат – ние искаме същото третиране като България, ще имаме трудности в ЕС. Не може да кажем, че само защото България е по-близо до Гърция и Румъния, трябва да я третираме по друг начин отколкото Саксония или – Саксония Анхалт в Германия. Трябва да обмислим това, мисля, че е много амбициозно, затова аз избрах формулировката - по-голяма гъвкавост и ще видим в консултациите какво ще излезе", посочи Меркел.

Германският канцлер изрази увереност и относно изхода от протичащите преговори по пакта за засилване на бюджетна дисциплина в Европа.

"Не съм песимист относно това дали ще отбележим напредък. Все още сме в средата на преговорите и нямаме резултати, но финансовите министри ще продължат следващата седмица. По някои точки постигнахме много добри резултати. Трябва да работим още", обясни Меркел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com