Цените на горивата продължават да пълзят нагоре

4218
Цените на горивата продължават да пълзят нагоре
Бензинът А-95 се продава за 2,70 лв.

Цените на горивата продължават да пълзят нагоре. На повечето бензиностанции масовият бензин А-95 вече се продава за 2,70 лв. и задмина дори традиционно по-скъпия дизел. Затова все повече българи спират от движение личните си автомобили, съобщава Нова телевизия.

Държавата пък, макар да следи всекидневно промените, не разполага с механизми да се намеси и да компенсира увеличението.

Себестойността на горивата формира само 40% от това, което плащаме на бензиностанциите. Затова много шофьори се питат при кого отиват останалите 60 на сто. Оказва се обаче, че печалбата на дистрибуторите на горива не надхвърля 2%. Другото се трупа от акцизи, мита, ДДС, производствени разходи и транспорт.

"Няма много резерви. Бизнесът и правителство трудно могат да променят положението", твърди Андрей Делчев от Българската петролна и газова асоциация.

Но цената, на която сега се предлагат течните горива, не допада на масовия потребител. Затова много лични автомобили се използват вече само при крайна нужда. Заместват ги служебните.

За да се стигне до по-ниски цени обаче, някои от оскъпяващите компоненти трябва да бъдат намалени. От Министерството на финансите следват програмата за постепенно вдигане на акцизите, съобразно с договореното с европейските партньори в предприсъединителния период.

Не съществува механизъм за компенсиране на потребителите, напомнят и от Министерството на икономиката, макар че постоянно следят случващото се на пазара. Единственото, което може да върне стойността на дизела и бензина към поносими нива, остава рязко подобряване на международните пазари.

В момента в най-голяма степен на този пазар влияе ситуацията около евро санкциите за Иран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com