Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В повече от половината общини в България заетостта е около и под 50 %

20 май 2024, 13:30 часа • 900 прочитания

Необходими са по-таргетирани регионални политики за справяне с дисбалансите на регионите в България. Това е една от препоръките на изследването на Съвета за икономически анализи (СИА) "Мултипликаторите на работните места в България", изготвено от доц. Пламен Ненов, секретар на Съвета и Рада Павлова, младши сътрудник в него, което беше представено днес в Министерския съвет.

На представянето присъстваха заместник-министърът на финансите Стефан Белчев, както и директорът на дирекция "Стратегическо планиране" Радослав Миланов и представители на работодателски организации.

Регионални дисбаланси

Още: Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

Изследването отчита дисбаланси в нивата на заетост и икономическа активност в България, от което може да се направи изводът, че са необходими по-таргетирани регионални политики, за да се справим с тях, отчете Ненов. Той цитира данни за регионалните икономически неравенства на Агенцията по заетостта, според които повече от 1 милион души в България са неактивни - те нито работят, нито учат, подчерта Ненов. Заетостта е неравномерно разпределена в средата и има ясно изразен регионален профил.

В повече от половината от общините в България заетостта е около или под 50 на сто, сочат данните на Агенцията по заетостта. Пламен Ненов направи извода, представен в изследването, че има потенциал за намаляване на неравенствата и за увеличаване на брутния вътрешен продукт (БВП) в страната чрез увеличение на икономическата активност, за което са необходими специфични регионално таргетирани политики. Те трябва да бъдат ефективни, тоест е нужна информация как местният пазар на труд реагира на промените на търсене на работна сила, отбелязва Ненов в анализа. Ролята на местните мултипликатори на заетост отразява тази информация, а именно как ще реагира местният пазар на труд, ако се увеличи работната сила.

Пламен Ненов поясни, цитиран от БТА, че мултипликаторът представлява общото увеличение в местната заетост в резултат на разкриването на едно работно място. Всяко откриване на работно място води до увеличение на местната заетост с двама заети, обясни механизма на мултипликатора Ненов. По думите му колкото по-висок е този коефициент, толкова по-голям е ефектът от увеличението на работната сила върху общата заетост - стойността на местния мултипликатор е балансът между три икономически фактора - ефект на местното потребление, агломерационен ефект и ефект на "запушването". При ефекта на местното потребление работещите увеличават потреблението и създават работни места. Агломерационният ефект представлява увеличение на продуктивността на други местни предприятия, което допълнително увеличава търсенето на работа, а при третия ефект на "запушването" пазарът на жилища ограничава общото увеличение в заетостта. Средният местен мултипликатор на заетост е 1,3, изчислява изследването. Това означава, че за една типична община в България увеличението на търсенето на пазара на труд с 10 работни места води до общо увеличение на заетостта с 13 заети. За по-големите общини коефициентът е 1,8, за по-малките 1,1, съобщи Пламен Ненов. В по-големите общини ефектът на местното потребление е по-силен, добави той.

Анализът открива и интересни, асиметрични ефекти, в зависимост от увеличението или намалението в търсенето на работна сила. За по-големите общини при увеличение в търсенето на работна сила мултипликаторите са по-високи. По-малките общини са силно уязвими от отрицателни шокове, каза Пламен Ненов. Интересен извод от изследването е, че има по-високи мултипликатори за общини с по-малка заетост, което се дължи на разликите в напрегнатостта на трудовия или жилищния пазар. Също така мултипликаторите са по-високи, където коефициентът на заетост е по-нисък, отчита още изследването.

Още: Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Основна препоръка на представения анализ е следването на регионализирана стратегия за икономическо развитие, като за различните региони се създадат различни политики, съвместими със стойностите на мултипликаторите. От голяма необходимост е провеждането на същински регионални политики за развитие. За малките общини е нужна диверсификация на местните икономики и по-добро финансиране за организирана дълготрайна грижа за възрастните хора, посочи Ненов. Според него това ще има директен ефект и косвени ефекти, защото ще подобри възможността за активиране на пазара на труда на хората, които се грижат за възрастни роднини. Необходим е също по-добър достъп до финансиране за предприемаческа дейност за малките общини, както и подобряване на тяхната интеграция. Инвестиции в транспортната свързаност на областно ниво също са от ключово значение, според изводите на изследването.

Регистрираните безработни надхвърлят 44 000 души за два месеца

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес