Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Енергийният министър отива в САЩ заради АЕЦ "Козлодуй"

19 май 2024, 15:18 часа • 1951 прочитания

Министърът на енергетиката Владимир Малинов заминава на работно посещение в Съединените американски щати през следващата седмица, съобщиха от ведомството му.

Каква е целта на визитата?

В рамките на визитата акцент ще бъде поставен върху надграждането на сътрудничеството между двете страни с цел гарантиране на енергийната сигурност.

Още: Поскъпването на тока за бита няма да е с 30%, увери енергийният министър

Във Вашингтон ще се проведе първото заседание на Управляващия комитет по Междуправителственото споразумение между двете страни за сътрудничество по проекта за изграждане на ядрена мощност на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и ядрената програма за граждански цели на България.

Снимка: БГНЕС

По време на визитата Малинов ще се срещне с помощник-държавния секретар по въпросите на енергийните ресурси на САЩ Джефри Паят. Планирана е среща и с помощник-секретаря по международните въпроси в Департамента по енергетика на САЩ Андрю Лайт.

Още: "Булгаргаз" ще съди "Газпром" за стотици милиони заради едностранното спиране на доставките

Опит за привличане на инвестиции

Енергийният министър на България ще разговаря с представители на финансиращи институции като Американската корпорация за международно развитие (U.S. DFC), както и с федералната агенция за експортно кредитиране на САЩ "Ексим банк" (EXIM Bank), за да обсъди възможностите за участие в реализацията на проекти в българския енергиен сектор.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес