Дянков пак се изрепчи на Европейската комисия

9350
Дянков пак се изрепчи на Европейската комисия

Вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков остро нападна Европейската комисия заради методиката на Брюксел за оценка на финансовото състояние на отделните страни-членки на ЕС.

Според Дянков методът на ЕК е тотално сбъркан, като повод за това твърдение на финансовия министър е липсата на промяна на оценката за България по отношение на неравновесията в икономиката ни. На последното си заседание ЕКОФИН (Съветът на икономическите и финансовите министри от ЕС) реши да не променя оценката си, според която България е сред страните, които имат някакви икономически дисбаланси.

Дянков обаче коментира, че методиката на Брюксел за определяне на дисбаланси е сбъркана, и увери, че изобщо няма почва за притеснения, пише вестник "Сега".

ЕК посочва като риск за България например, че заплатите растат прекалено бързо. Нашия вицепремиер определи този коментар е смешен - след като сме най-бедната страна в ЕС, нормално е заплатите да растат най-бързо, каза той. При това забележката на Брюксел, че цената на труда расте по-бързо от производителността, беше вярна за годините на бума, но в кризата положението се промени, смята финансовият министър.

Според Дянков друга тревога на ЕК - за съотношението на привлечения частен капитал спрямо брутния вътрешен продукт - също е неуместна, защото не се отчита, че страни като България трябва да растат икономически по-бързо от средното за ЕС. "За такива държави във всеки учебник по макроикономика в първите две глави пише, че за да растат по-бързо, трябва да привличат и повече капитали", пояснява министърът. "България е в група от 14 държави с макроикономически дисбаланси заедно с Холандия, с Великобритания, и тази група е по-добрата", смята Симеон Дянков.

Оценките на ЕК за България са част от механизма за ранно предупреждение за икономически кризи, въведен миналата година. Те не обхващат шестте закъсали страни начело с Гърция, за които се прилагат спасителни програми. Първата оценка бе направена точно преди година и сочеше същите рискове за България. Още тогава Министерството на финансите (МФ) и икономисти коментираха, че методиката на ЕК не отчита разликите в икономическото равнище и че по нея догонващи страни като нашата винаги ще имат дисбаланси - като прекалено бърз ръст на инвестиции, заплати или кредити например. Българските синдикати също реагираха гневно на констатациите на Брюксел, че заплатите растат прекалено бързо на фона на ниската производителност на труда, пише БГНЕС.

Това е втората размяна на реплики между Дянков и Брюксел през последните няколко месеца. Наскоро припламнаха искри и заради оправданието на нашия вицепремиер, че не може да зарадва с коледни добавки пенсионерите, защото Европейската комисия не изплаща навреме средствата по еврофондовете, за които са налице всички необходими документи, фактури и одобрения. От Брюксел му отвърнаха с доста остро писмо, че еврофондовете не са касичка за пенсии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com