Добрев: Ако не беше ГЕРБ, токът щеше да поскъпне с 30%

6560
Добрев: Ако не беше ГЕРБ, токът щеше да поскъпне с 30%
Министърът говори за свършеното до момента пред Илиана Беновска по радио К2

Направихме всичко възможно покачването на цената на тока да бъде минимално и ако не беше правителството на ГЕРБ, поскъпването на тока щеше да бъде с 30 процента и дори повече.

Това коментира Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма пред Илиана Беновска по радио К2.

Като причина за минималното увеличение той изтъкна ограничаването на нови договори за възобновяеми енергийни източници. Според него в тази сфера не е имало лобистки интереси, а по - скоро липса на достатъчно информация.

В сферата на енергетиката според министъра най-важното нещо е завършването на процедурата за проучвания за добив на газ в акваторията на Черно море.

Конкурсът е спечелен от една от най- големите световни фирми Тотал. Според Добрев, ако в находището в Черно море има същото количество газ както в румънската част, това би осигурило на България енергийна независимост за следващите минимум 20 години и би намалило цената на газа с около 40 процента, което ще увеличи конкурентноспособността на българската икономика. Освен това ще има и значителни приходи в бюджета, защото концесионните такси могат да достигнат до 30 процента от оборота.

В интервюто Добрев открои и значителното подобряване на работата по оперативна програма „Конкурентноспособност", в която само за последните 20 дни са подписани нови договори за безвъзмездна помощ за повече от двеста милиона евро и е стартирана програмата за енергийна ефективност.

На въпрос на водещата за причините за забавянето на ОП „Конкурентноспособност" Делян Добрев подчерта, че те са били предимно организационни като в първата година и половина не са били стартирани рамкови схеми за компаниите. Министърът отбеляза и други лоши практики, като например това, че не малка част от парите са давани на банките за кредитиране, а всъщност компаниите имат нужда не от кредитиране, а от безвъзмездна помощ.

Приет е и закон за туризма, в резултат на което се очаква броят на туристите тази година де се увеличи с повече от 10%, отчете още Добрев.

И. Беновска продължи разговора с въпроса за приватизацията на ВМЗ Сопот. Министърът каза, че министерството е осигурило част от средствата за забавените заплати и е стартирало процедура за приватизация. Той уточни, че според стратегията за приватизация бъдещият инвеститор трябва да запази дейността на дружеството за следващите пет години, както и броя на работниците и социалните разходи за следващите три.

На въпроса за ОЦК Кърджали Добрев каза, че ситуацията е много тежка, но се водят разговори с банките кредитори и се надява да се намери някакво разрешение на проблема, защото ако предприятието бъде обявено в несъстоятелност ще загубят и банките кредиторки, а те не биха допуснали това.

Министър Добрев коментира и търга за ток на АЕЦ Козлодуй. Според него той е бил доста прозрачен, поради което цената е изключително добра и фирмите не са успели да се споразумеят предварително.

И. Беновска попита какво ще направи ГЕРБ в оставащата една година за да се повиши стандарта на живот в България.

Министър Добрев каза, че трябва да се продължат започнатите проекти, да се използват максимално средствата от еврофондовете и да се запази финансовата стабилност. Той подчерта и важността на привличането на чуждестранни инвеститори.

Министърът обяви, че е регистриран и първият клъстър в автомобилостроенето и в България се произвеждат доста чати за автомобили. Водят се и преговори с големи софтуерни компании. Според него данните за чуждите инвестиции тази година са седем пъти по - добри в сравнение с миналата.

Министърът коментира и проблема за отношението на търговските вериги към българските производители. В момента тече проверка в комисията за защита на конкуренцията и в зависимост от резултатите ще се извършат допълнителни регулации.

Ще бъдат забранени и някои практики като например едностранно променяне на условията с които се задължават българските производители да плащат за рождени дни и да провеждат промоционални кампании, завърши интервюто си пред Илиана Беновска по радио К2 министър Делян Добрев.

Редактор: Мая Боева

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика