Кога ставаме стари: Интересно изследване

105398
Кога ставаме стари: Интересно изследване
Снимка: Pixabay.com

Изследователи са установили интересна закономерност: възрастта на човек и поколението, към което принадлежи, могат да повлияят на мнението му за възрастовата граница.

На каква възраст човек се счита за стар? Едва ли има универсален и обективен отговор на този въпрос. В края на краищата, някои хора се чувстват щастливи и пълни с енергия дори на 60 години, докато други вече на трийсет се оплакват от болки в коленете и досадни тийнейджъри.

Следователно, няма да можем да назовем точната възраст, след която всеки човек може да се счита за възрастен. Но има и друг въпрос: На каква възраст повечето хора ще ви смятат за стар?

Още: Жени, не се плашете от старостта: 6 начина за преодоляване на страха

Изследователи от Хумболтовия университет в Берлин, Станфордския университет, Люксембургския университет и Германския институт за икономически изследвания решиха да разберат как идеята за възрастта, на която започва старостта, се променя сред хора на различна възраст и от различни поколения. Резултатите от тяхната работа са публикувани в Американската асоциация на психолозите.

Същността на изследването

Учените са провели проучване, в което са участвали 14 056 души от Германия, родени между 1911 и 1974 г. Проучването стартира през 1996 г. и продължава 25 години.

През всичките тези години авторите на проучването редовно задавали на респондентите един въпрос: на каква възраст хората могат да се считат за стари? По време на проучванията възрастта на участниците варира от 40 до 100 години.

Още: Спрете да ядете само тези 3 храни и ще доживеете до дълбока старост

Резултати

Родените през 1931 г. казват на 65 години, че считат за възрастни тези на 74 години и нагоре. Но тези, които са родени през 1944 г., заявяват, че старостта започва на 75 години.

Има и изненадващи резултати за авторите на работата. Например възприятията на родените между 1936 и 1951 г. и на родените между 1952 и 1974 г. са практически еднакви.

Но колкото по-възрастен бил участникът в проучването, толкова по-склонен бил той да отложи датата на старостта.

Още: Колко години е достигнало най-старото куче в света?

Хората се страхуват от старостта, особено жените

Според изследователите хората са склонни да наричат ​​все по-големите години началото на старостта поради надеждата за увеличаване на продължителността на живота, а също и на фона на увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Хората несъзнателно искат да забавят старостта поради страх от стареене. Всички свързваме старостта с влошено качество на живот и лошо здраве.

Човек е склонен да смята и по-възрастните от него за стари. Следователно на 20 години той може да нарече всички над 50 години стари, а на 50 може да каже, че старостта трябва да се брои след 70-ия рожден ден.

Още: 6 неща, които показват, че младостта ви отдавна е отминала и всъщност сте остарели

Интересното е, че жените са по-склонни от мъжете да казват, че старостта настъпва в по-късна възраст. Неженените и хората с определени заболявания са склонни да посочват по-младата възраст като праг за остаряване.

В бъдеще учените искат да разберат дали сред анкетираните продължава тенденцията за „отлагане“ на старостта. Те също така искат да разгледат различни социални групи в други страни, за да проверят дали културата и държавата, в които човек живее, влияят върху възприемането на старостта.

Източник: "Д-р Питер"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Как най-лесно се отделя жълтък от белтък?

Как за секунди да почистим секундното лепило?

Зодиите, които притежават неустоим чар

Петте най-страховити и забранени места за посещение в света (ВИДЕО)

Кога мъжете съжаляват за действията си, но не го показват?

Как да се справим с пасивно-агресивното поведение на човек?

Как се пише: християнски или христиански?

Тренировките на 50 ще ви помогнат да компенсирате липсата на спорт в младостта

7 правила за успешно отслабване, които можете да приложите още сега

9 стайни растения, които могат да съсипят личния живот на една домакиня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Любопитно