От понеделник се возим по-скъпо с БДЖ

4665
От понеделник се возим по-скъпо с БДЖ
Промените в цените за пътуване с влак са в резултат от увеличените експлоатационни разходи на националния железопътен превозвач

От „Холдинг Български държавни железници” ЕАД обявиха, че увеличават цените за пътуване с бърз и пътнически влак. От дружеството поясняват, че по-скъпите билети влизат в сила от 23-и януари 2012 г. (понеделник).

Средното увеличение на цените на билетите за бързите и пътническите влакове, обект на договора за извършване на задължителна превозна услуга е 9%.

Три варианта за преговори в Берлин по сделката с мотрисите

Три варианта за преговори в Берлин има по сделката с германските електрически мотриси “Сименс Дезиро”. Това стана ясно от д...

Промените в цените за пътуване с влак са в резултат от увеличените експлоатационни разходи на националния железопътен превозвач, свързани с повишението в цените на дизеловото гориво и електроенергията. Цените на билетите за пътуване с влак не са увеличавани от м. юли 2008 г., като натрупаната инфлация за периода 2008 г. – 2011 г. доведе до значително увеличаване на номиналните разходи за извършване на транспортната услуга. Индексът на инфлация през месец август 2011 г. спрямо месец януари 2011 г. е 0,9%, но цените на дизеловото гориво за нуждите на БДЖ за същия период са се увеличили с 11.3%.

Увеличението на цените на билетите за пътуване с влак е една от допълнителните мерки, които ръководството на „Холдинг БДЖ” ЕАД предприе в края на 2011 г. за ускоряване на реформите в дружеството. Очакваният ефект от изменението на цените на билетите за пътуване с бърз и пътнически влак е около 2 млн. лв. на година.

От дружеството припомнят, че от началото на декември миналата година бяха увеличени цените на билетите за пътуване с бърз влак със задължителна резервация със средно 15%, като очаквания ефект от него е в размер на около 500 000 лв. на година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика