Политиците ограбиха България чрез банковата система, казва адвокат

62478
Политиците ограбиха България чрез банковата система, казва адвокат
Снимка: thinkstock

В момента банковата система е единствената, която работи перфектно. Не трябва да се настройваме срещу нея, за да я докараме като положението в политиката. Това заяви икономистът Кольо Парамов в сутрешния блок на Нова телевизия.

Това, което в момента правят управляващите в областта на банковото дело, е много шум за нищо. Вчера (3 февруари) Йордан Цонев говори едно, Корнелия Нинова – друго. А важното е друго – 2012 година има над 2 млрд. лева кредити, през миналата година са 10-12 пъти по-малко.

Цонев вярва, че с новото законодателство всичко между банките и потребителите ще е ясно

За разлика от мненията на финансови специалисти и адвокати, председателят на Бюджетната комисия към парламента Йордан Цонев счита, че п...

Аз не съм съгласна с моя приятел Кольо Парамов. Нека погледнем какви са лихвите у нас, какви са в чужбина – реалистично е да има и тук 4% лихва по кредитите. Не вярвам на статистиките на банките и не съм съгласна, че само икономисти и банкери трябва да говорят за банковата система – това са юридически проблеми, каза адвокат Веска Волева.

Най-важното е дали следва банките трябва да са равнопоставени като другите юридически субекти – съдебната система трябва да влияе на банковата система, както и на другите. Какво излиза – събрал се управителният съвет на банката, решил да увеличи печалбата и вдига лихвите по кредити, възмути се Волева.

Договорите за кредити и заеми се правят нарочно сложни и банките не трябва да злоупотребяват с незнанието на клиентите. Имам решение на Европейския съд за нашето законодателство заради въведени термини – вчера идва клиент и ми казва имам „балонна лихва” – каква е тази лихва, продължи Волева. След като банките искат да се надцакват с лихвите, ще си носят отговорността, каза адвоката. Типичен пример е как банки-майки вдигат цената на кредитите на свои дъщерни фирми, за да източват системата. България беше източена от политиците чрез банките, убедена е Волева.

Държавата не може да влияе върху банковата система напълно и безусловно. Не може Румен Гечев да обикаля медиите и да казва как осем банки били в затруднено положение, а да няма разговори с всички банкери при промяна на законодателството – така не се прави, подчерта Парамов. От 40 млрд. лева кредити 10 млрд. не се обслужват – това е икономически шок, каза експертът. В България е по-скъп ресурсът, затова и лихвата е по-висока, смята Парамов.

Емил Хърсев: Депутатите да не гледат в празните си интелектуални торбички, а да слушат кредитните експерти

Проблемите с бързите кредити и с едностранните промени на лихвите или размера на вноската по кредита са много и са сериозни. Около тази...

Законът не помага на потребителите, затова да внимават – сега производства се водят без реално уведомление, затова хората да внимават, завърши Волева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com