"Росатом": Решението на България за АЕЦ "Белене" е политическо

5531
"Росатом": Решението на България за АЕЦ "Белене" е политическо
Оборудването за „Белене” можело да стане годно за АЕЦ „Козлодуй” след около 5-7 години

Решението на правителството на България да спре строителството на АЕЦ „Белене” и да премести закупеното оборудване на площадката на АЕЦ „Козлодуй” има по-скоро политически, а не технико-икономически характер. Това заяви ръководителят на държавната корпорация „Росатом” Сергей Кириенко в кулоарите на разширеното заседание на Държавния съвет на Русия, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от Стандарт Нюз.

„Ние бяхме готови да изпълняваме условията на договора, бяхме готови за решението на правителството на България. По-голямата част от оборудването за АЕЦ „Белене” вече е готова, а останалата в момента се изготвя. Сключени са договори със заводите.

Трябва да бъде взето решение – или ще платят за това оборудване, а това са големи суми – общият обем на поръчаното оборудване и изпълнените дейности е около 1 милиард евро, или трябва да прекратим договора и да се платят компенсации. Това решава поръчителят”, каза Кириенко.

Според него оборудването за АЕЦ „Белене” може да стане годно за АЕЦ „Козлодуй” след около 5-7 години.

„Решението на българското правителство имаше политически, а не измислен технико-икономически характер. Ние се отнасяме с уважение към решението на ръководството на България, но засега не се виждат някакви следващи стъпки. Изглежда, че българската страна не разбира какво всъщност представлява да преместиш оборудването в „Козлодуй”, не знае какво да прави”, добави ръководителят на „Росатом”.

 

Проверка потвърди тезата на Борисов за "Белене"

Редица нарушения около строежа на АЕЦ "Белене" разкри проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), проведена в перио...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com