Украйна спря транзита на газ за България и Турция - ще имаме ли проблеми?

9413
Украйна спря транзита на газ за България и Турция - ще имаме ли проблеми?
Снимка: iStock

Транзитът на газ през Украйна към Турция и България беше спрян поради пускането на газопровода "Турски поток". Това обяви генералният директор на оператора на газопреносната система на Украйна Серхий Макогон, цитиран от "Укринформ".

"Що се отнася до Турския поток, мога да потвърдя, че доставките за България и Турция през Украйна вече не се извършват. Всички заявления, които получаваме, са за Румъния и Молдова. Ние не транспортираме газ до клиенти в Турция чрез Трансбалканския тръбопровод", цитира Макогон News.bg.

"Турски поток" благословен от трима президенти и един премиер (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов на България, президентите на Русия -Владимир Путин, на Турция - Реджеп Ердоган и на Сърбия -Александър Вучич, у...

В същото време той добави, че вече е възможно да се използва Трансбалканския газопровод за обратна доставка. "Не знам дали има търговски интерес към това, но като оператор предоставяме такава възможност", каза Макогон.

Въпросителна?

Съгласно разчета за цената на природния газ за първото тримесечие на тази година, компонентата "цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи" е сметната с вход "Негру вода", а не "Странджа" - най-вероятно защото докладът е правен по-рано през годината. Но точка "Странджа" беше посочена от енергийния министър Теменужка Петкова два дни преди Нова година, която обяви, че текат преговори с Русия вече от там да се пресмята цената на руския газ и това да доведе до 5% поевтиняване на синьото гориво. В официалното съобщение от Министерството на енергетиката изрично се посочва, че от 1 януари входната точка за доставка на природен газ за България става пункт за доставка "Странджа". В разчета на "Булгаргаз" пред КЕВР обаче се уточнява, че "Негру вода 2 и 3" остават входни точки, ако се забави търговската експлоатация на "Турски поток" и/или реализацията на неговото сухопътно предложение.

На изричен въпрос на Actualno.com относно входната точка на руския газ за България - дали тя вече е "Странджа", особено след обявеното на 30 декември от Теменужка Петкова, от Министерството на енергетиката отговориха, че входната точка вече е "Странджа". От "Булгаргаз" дадоха същия отговор - че вече "синьото гориво" от Русия за България идва през Турция.

"Нафтогаз": Договорът с "Газпром" е най-печелившият в историята на Украйна

Изпълнителният директор на „Нафтогаз“ Юрий Витренко оцени условията на договора с „Газпром“ пред РИА Новости, с...

Първата линия на газопровода "Турски поток" бе пусната на 8 януари и трябва да доставя газ в Европа, заобикаляйки Украйна. Президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган откриха проекта на церемония в Истанбул. С него руски газ ще достига до България през Турция.

Според председателя на управителния съвет на НАК "Нафтогаз на Украйна" Андрей Коболев, в резултат на пускането на "Турски поток" обемът на транзит на газ през територията на Украйна ще бъде намален с 15 милиарда кубически метра тази година.

Макогон изчисли, че Украйна ще получава 450 милиона долара годишно по-малко след пускането на "Турски поток": "Това не може да се нарече загуба, това е загубен приход. Ние го оценяваме на около 450 милиона долара годишно ... Просто няма да спечелим тези пари", каза Макогон, отговаряйки на въпросите на журналистите какви загуби може да понесе Украйна от стартирането на "Турски поток". Още по темата можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com