Увеличават максималния осигурителен доход?

30033
Увеличават максималния осигурителен доход?

Правителството предлага максималният осигурителен доход да се увеличи от 2014 г., като така да достигне 2400 лв. Информацията потвърди за Нова телевизия социалният министър Хасан Адемов.

Ако предложението бъде прието, то това ще окаже влияние на размера на максималната пенсия. Тя се изчислява като 35% от минимални осигурителен доход. Така може да се очаква от догодина максимална пенсия да стане 840 лева. В момента тя е 770 лв. Очаква се след промяната броят на пенсионерите, които получават по-малко от заработеното през годините, да намалее с 20 000 души.

Таван на пенсиите ще има и догодина

Таван на пенсиите най-вероятно ще има и догодина. Това призна социалният министър Хасан Адемов. По думите му дискусията по темата още н...

Преди дни КНСБ поиска увеличение на максималния осигурителен доход, както и на минималното дневно обезщетение за безработица от началото на следващата година. Според синдиката ръстът до 2400 лв. на максималния осигурителен доход ще засегне около 15 000 души, но пък нетният ефект за бюджета ще бъде около 37 млн.лв. годишно.

От КНСБ предложиха и минималното обезщетение за безработица да се увеличи от 7,20 на 9 лева дневно, което ще струва допълнителни 35 млн. лева. Синдикатът иска да се осигурят и 60 млн. лева за изплащане на коледни добавки на пенсионерите, които получават до 200 лева. По данни на синдиката това са около 740 000 души, а предложението им предвижда добавките да бъдат диференцирани според размера на пенсията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика