Ремонт на улици, финансиране на детската кухня, мерки срещу неправилното паркиране: Кметът на Пазарджик с отчет за месеца

962
Ремонт на улици, финансиране на детската кухня, мерки срещу неправилното паркиране: Кметът на Пазарджик с отчет за месеца
Снимка: Община Пазарджик

Кметът на Община Пазарджик Петър Куленски направи отчет за дейността си през м. април 2024 г.

"Засегнахме наболели теми и как успяваме да се справим с тях", започва градоначалникът:

1. Започна запълването на дупките по уличната мрежа. Трябва да се отбележи обаче изключително ниското качество на строителните дейности, които са се извършвали до момента, за да се отварят толкова лесно дупки из града. Асфалтът направо се рони. Вече са запълнени такива на двете кръгови при моста на Марица, ул. Пловдивска, ул. Хам Крум и множество други пътните артерии. Продължава се по график. Имам уверението, че ако атмосферните условия го позволяват, до края на месеца дупките следва да бъдат запълнени.

За да не се налага да правим „ремонт на ремонта“ при подобно ниско качество на пътната настилка, вземаме допълнителни мерки – ще приемем Наредба за градската среда, която да въведе единен стандарт за качеството на настилките, които полагаме. И от тук насетне този стандарт да се спазва при строителството. Това само е създавало условия за постоянни течове на средства от общината – за ремонти на нискокачествена инфраструктура. Искам най-накрая да започнат да се случват качествено инфраструктурните проекти и градската среда да не се разпада пред очите на всички ни.

Още: Първа копка на дългоочаквания нов физкултурен салон в ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик

2. Втората тема, която засегнахме и която е важна, е косенето и пръскането против кърлежи, комари и всякакви вредители. Всички екипи на “Пазари и Озеленяване” са на терен и косят, включително и почивните дни. Създаваме допълнителна организация от други звена, за да може да се покрие огромният обем от работа, който възниква допълнително вследствие на горещата и влажна пролет, която създава предпоставки за по-бързо израстване на тревите. Пролетното зацветяване също е в ход.

Пръскането също се случва по график и под непрестанен контрол. В контакт сме с РЗИ и с лечебните заведения, за да разполагаме с обратна връзка в реално време. Добрата новина е, че за разлика от Пловдив, където отделенията са пълни с ухапани от кърлежи, тук това не е така. Това не ни успокоява, а ни мотивира да продължаваме да вдигаме качеството на изпълнение на поверената ни отговорност.

3. Третата тема, която бих желал да повдигна, е финансирането на детската млечна кухня, инициатива на Община Пазарджик.

Това, която ще направим, е Община Пазарджик, считано от 01.01.2025 г., да дофинансира изхранването на децата от 10 м. до 3 г. в детска млечна кухня. Знаете, в момента едно дневно меню в действащите кухни на територията на общината струва по 5-6 лева. Нашата цел е да финансираме дневното изхранване, така че дневният купон за първо, второ и трето ястие да стане на една поносима цена, близо до 2 лева.

Това е изключително ефективна мярка, която ще подпомогне ЕЖЕДНЕВНО близо 2000 деца на територията на Общината. Важна стъпка към това да създадем по-добри условия младите семейства да могат и да искат да отглеждат децата си в Община Пазарджик.

4. Мерките ни срещу неправилното паркиране дават резултат. Съставени са 309 фиша от страна на Общината и 283 от страна на органите на МВР, общо 592. Контролът ще продължи, като призоваваме гражданите да спазват правилата. Това наистина намалява риска от възникване на ПТП и създава по-добри условия за придвижване както на водачите на превозни средства, така и на пешеходците. Призоваваме за разбиране и отговорно поведение – в Пазарджик е крайно време да има ред и дисциплина, за да се създаде комфорт от градската среда.

Още: "Никакъв толеранс, хвърлят прах в очите": Кметът на Пазарджик с позиция за Хебър

5. През април също така подадохме документи, за да получим финансиране от 2 млн. лева, с което да подменим осветлението с ново модерно лед такова в 14 села от Общината. Очакваме реализацията на самия проект да започне през есента и до средата на следващата година да е завършен и да има ново осветление в 14 села, като след това да се ангажираме с подмяната и в останалите населени места от Общината.

6. През двете сесии – март и април, взехме решение да отпуснем целеви финансови средства за детско-юношеските школи на футболния и волейболния Хебър, наред с традиционното финансиране по точковата система съгласно Наредбата за спорта. Съответно ДЮШ на футболния Хебър получи 105 хил. лева за заплати на треньори, а ДЮШ на волейболния Хебър получи общо 55 хил. лева също за заплати на треньорите и обезпечаване на участието на детско-юношеските формации в състезанията до края на сезон 2023/2024.

7. Изпълнихме и един ангажимент към жителите на с. Гелеменово – да сменим статута на Бабина гора от частна общинска в публична общинска собственост. Така че да гарантираме, че Бабина гора няма да бъде изнасяна на продан и да се спрат всякакви спекулации. Предстои да направим същото и с корията на с. Сарая, на сесията на общинския съвет този месец.

8. Когато встъпих в длъжност, с изненада установих, че Община Пазарджик изобщо не разполага с валидно комплексно разрешително за почистване на коритото на р. Марица. Това преди 10 години щеше да бъде скандал, камо ли през 2024 г. Стартирали сме процедурата за издаване на това комплексно разрешително от Басейнова дирекция Пловдив, като очакваме финализирането от тяхна страна.

Още: "Никакъв толеранс, хвърлят прах в очите": Кметът на Пазарджик с позиция за Хебър

Паралелно с това, подготвяме самата обществена поръчка. След като изберем изпълнител, ще пристъпим към почистване на коритото в границите на урбанизираната градска част. Надявам се това да приключи в най-кратки срокове.

9. Много важно, знаково събитие се случи в навечерието на великденските празници – започна изграждането на физкултурния салон на ОУ Иван Батаклиев. Знаете всички за сагата с този салон. През декември 2021 г. ММС е отпуснало на Община Пазарджик 833 хил. лева за изграждането му. Когато ние встъпихме в длъжност парите ги нямаше, салонът също. Вече средствата са осигурени и изграждането започна. Ще се радваме децата да могат да посрещнат на 15 септември новата учебна година в нов физкултурен салон, защото наистина го заслужават.

10. През изминалите месеци направихме някои важни стъпки в сферата на образованието. Срещнах се с ректора на Медицинския Университет в Пловдив проф. Ангел Учиков и си стиснахме ръцете за това в Пазарджик, наред с обучението на медицински сестри, още от 15 септември да се разкрие обучение по 2 нови специалности – за акушерки и лекарски асистенти (фелдшери). Следващата стъпка, около която се обединихме, е да се създаде в Пазарджик филиал на Медицински Университет Пловдив, което ще даде възможност за разкриване на още бройки и допълнителни специалности.

Работим съвместно по стартиране и на изнесено обучение от страна на още едно висше учебно заведение – Тракийския университет в Стара Загора. Като вече ни гостува ректорът на учебното заведение проф. Добри Ярков, заедно с неговия екип. Искам специално да благодаря на екипа на дирекция “Образование и култура” и на директора д-р Весела Тодорова за усилията, които полагат и ще продължат да полагат в посока Пазарджик да се заяви трайно на картата на висшето образование в България.

Още: Петър Куленски: Работим за повишаване безопасността на пътя, гражданите също трябва да положат усилия

"Искам след това обаче да адресирам едни неприятни тенденции", пише още Куленски и изброява:

Администрацията работи на пълни обороти, за да изпълняваме дейността си в качество и срок – това, което често посрещаме, е всякакви опити за саботаж и жалене от една и съща група хора за всяка законосъобразна поръчка, с която да започнем реалните промени в нашия град. Всяка жалба бива отхвърляна от съда и КЗК до момента. Би било много неприятно за гражданите да научат, че едни и същи хора, които днес показват проблемите на града, са всъщност причината не само за тях, но и за всевъзможни опити да спрат изобщо поправянето на тези проблеми.

Колкото и да ни забавят, на края на деня успяваме да реализираме всяка една услуга, всяка инициатива, всяка една полезна политика. Защото вече няма съвестен човек, за който да не е ясно кой е пътят на прогреса и кой – пътят на безпътицата.

Снимки и текст: Община Пазарджик

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Започнаха полагането на пътната маркировка в Пазарджик

Пазарджик става част от "Европейската нощ на музеите"

Община Пазарджик осигури мерки за обслужване на глухи и сляпо-глухи граждани

Община Пазарджик стартира мерки за противодействие на проблема с бездомните кучета

Вижте листата на "Има такъв народ" за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Вижте листата на БСП за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Вижте листата на ДПС за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Вижте листата на ПП-ДБ за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Вижте листата на ГЕРБ-СДС за парламентарните избори на 9 юни в 13 МИР - Пазарджик

Първа копка на дългоочаквания нов физкултурен салон в ОУ "Проф. Иван Батаклиев" в Пазарджик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик