Винетките за камиони и автобуси с променени цени

66861
Винетките за камиони и автобуси с променени цени
Снимка: БГНЕС

Промени в Закона за движение по пътищата, одобрени от правителството на днешното му заседание предвиждат промяна в цените на дневните винетките за тирове и автобуси. В момента цената на задължителния стикер за превозни средства над 12 тона е 20 лева, а за леките автомобили няма дневни винетки.

Размерът на новата такса ще бъде обвързан със съответната категория и подкатегория на превозното средство. Сумата за винетката не трябва да надвишава 2 процента от размера на годишната за съответната категория, за седмичната таванът е 5 процента, а за месечната - до 10 на сто.

Печатат ударно винетки

В събота и неделя извънредно ще се печатат нови винетки за леки автомобили. Това каза инж. Лазар Лазаров, председател на Управителни...

В момента най-скъпите винетки са за тирове от категория І над 12 тона, отговарящи на стандартите Евро 0, 1 и 2, за които годишната такса е 1300 лв., месечната - 130 лв., а седмичната 65 лв. За тях ще има повишение на дневния стикер, който ще стане от 20 на 26 лв., ако разбира се правителството остави в действие за догодина настоящата тарифа за годишната винетка.

Цената на дневната винетка за същата категория камиони, но със стандарти Евро 3. 4 и 5, ще може да се запази 20 лв. Годишната такса за тях сега е 1000 лв., месечната и седмичната съответно 100 лв. и 50 лв.

При оставяне в сила на сегашните цени ще поевтинеят дневните винетки за автомобили от категория ІІ, в която влизат камиони под 12 тона и автобуси за пътнически превози. В момента за трите по-замърсяващи околната среда вида камиони плащат годишна такса от 684 лв., месечна - 68 лв., и седмична - 34 лв. За камионите от стандарти Евро 0, 1 и 2 вече дневният стикер ще трябва да стане 17 лв.. За по-екологичните возила по стандарт Евро 3, 4 и 5, чиято годищна цена е 526 лв., месечната 53 лв., а седмичната 26 лв., вече за ден ползване на магистралите ще плащат наполовина по-малко от сега - 10 лв.

С други промени в закона се въвежда задължение на собствениците или ползвателите на превозни средства, което пренасят извънгабаритен товар. Те ще бъдат задължени да декларират габаритните размери, общата маса и натоварването на ос. За неверни данни се предвижда глоба в размер от 1000 до 3000 лв. за първо нарушение и двойна глоба при повторно нарушение.

Няма винетки в пет града в страната

В общо пет града в страната няма винетки, показва проверка на Агенция "Пътна инфраструктура" в първия ден, в който вече всички шофьори ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com