X
 
 

Държавата отпуска 360 млн. лв. за вдигане на учителските заплати

1293 1
photo of Държавата отпуска 360 млн. лв. за вдигане на учителските заплати
Снимка: БГНЕС
В бюджета за следващата година са заложени средства в размер на 360 млн. лв. за увеличение на заплатите на педагогическите специалисти. Това е повече от тазгодишното увеличение, което беше 330 млн. лв. Като процент увеличението ще бъде по-малко от 20%, с които увеличихме тази година.

Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва в Национална конференция на тема "Европейски ценности в образованието в България", предаде БГНЕС.

Вълчев: Учителите трябва да вземат 120% над средното за страната

Учителската професия е съзидателна професия. Много професии ще изчезнат в бъдещето, но смятам, че учителската ще остане. Това заяви мин...

"Отделно очакваме да бъдат заложени средства за увеличение на заплатите на непедагогическия персонал в съответствие с общата политика за 10% увеличение на възнагражденията. Очакваме да бъдат заложени средства за увеличение на субсидиите на висшите училища и БАН. Надявам се, че ще успеем да реализираме няколко нови програми, които ще предстои да бъдат формулирани", заяви Вълчев.

Той добави, че за първа година ще има национални програми в системата на висшето образование, с които да провокират университетите да имат ефективни политики в определени област.

"Най-вероятно едната програма ще е за педагогическото образование. Ще имаме и целеви средства за модернизация на ученическите общежития", обясни той и добави, че се надява да има средства и за оборудване на учебните кабинети, което е свързано с подобряването на методите на обучение.

Вълчев обясни, че очаква ръстът на средствата за образование да бъде над половин милиард лв. за следващата година, спрямо миналата година.

"2021 г. ще се предоставят допълнително 1 380 000 000 лв. спрямо 2017 г. за възнаграждение на педагогическите специалисти. Две години даваме по 330 млн. и още две години ще даваме по 360 млн. лв.", уточни министърът.

Дават с 500 лв. повече на учителите, работещи с уязвими групи

С 500 лева се увеличава основната заплата на учителите, които искат да работят с ученици от уязвими социални групи. Така Министерството...

Той подчерта, че ще бъде надмината средната заплата за страната, като изключение от това прави столицата, където тя е по-висока.

Следващата седмица се очаква да бъде гласуван бюджетът за образование.

Министърът увери, че възпитателната функция не е слизала от дневния ред на образователната система.

"Всички ни обединяват правилата и ценностите на обществото, на държавата, на общността ЕС, в която живеем. Обединява ни желанието да имаме по-добър, хармоничен и смислен живот. Затова разчитаме на системата на образованието", обясни той.

По думите му въпреки критиките срещу системата на предучилищното и училищно образование, тя е относително най-здрава, на която може да доверим децата и надеждата за по-добър живот.

С 20% се увеличават учителските заплати от 1 януари 2019 г.

Индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти се увеличават с не по-малко от 20% от 1 януари 2019 година. Това предвижд...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...

Последно в Актуално