Пак се заговори за премълчани събития в новите учебници по история

5373
Пак се заговори за премълчани събития в новите учебници по история
Снимка: БГНЕС

Новите учебници по история за 10-ти клас, по които бъдещите десетокласници трябва да започнат да учат наесен, са на път да предизвикат голям скандал заради периода на комунизма, който според учители и историци е представен подвеждащо и манипулативно. Притеснени преподаватели са алармирали, че в представените им за оценка проекти на учебници много събития от този период са спестени или изкривени по начин, който не дава реална представа за случилото се в периода 1944-1989 г., съобщи журналистът Христо Христов, автор на редица разследвания и исторически монографии за управлението на БКП. Христов и историкът проф. Евелина Келбечева изброяват редица проблеми с учебниците в позиция, изпратена до просветния министър Красимир Вълчев и публикувана на сайта desebg.com.

Новите учебни програми по предмета "История и цивилизация" за 10-и клас, както и по останалите предмети за десетокласниците, бяха одобрени от Просветното министерство през януари 2018 г. Написаните по тях проекти на нови учебници са минали и двата етапа за оценка - за съответствие с учебната програма, направена от комисия в МОН, и за пригодност за прилагане в клас, изготвена от учители по предмета. Съвсем скоро предстои да бъдат одобрени от просветния министър Красимир Вълчев, преди да бъдат отпечатани в необходимите тиражи за училищата.

МОН пуска онлайн чат за авторите на учебници

Просветното министерство ще направи онлайн платформа, която да формира екипите за подготовка на учебното съдържание. Това обяви министъ...

Издателствата, участвали в конкурса за нови книги, са „Булвест 2000”, „Анубис”, „Домино”, „Просвета” и „Рива”. Последните две са се справили доста по-добре от останалите, но и там има някои важни пропуски, сочи анализът на Христов и проф. Келбечева. Оттам са установили, че в проектите на всички издателства "липсва ясното и по-подробно описание на ролята и дейността на Държавна сигурност като репресивен апарат в тоталитарната държава". Само в учебника на "Рива" са отбелязани трите фалита при управлението на Тодор Живков, никъде не са посочени дълговете, които управлението на БКП завещава, спестен е броят на жертвите на терора в първите месеци след 9 септември 1944 г. (между 18 000 и 30 000, след като самата БКП изчислява жертвите при предишния режим на 5800), както и репресиите срещу църквата. Пропуски има и при информацията за лагера в "Белене". За сметка на това в някои учебници децата ще четат, че "Живков е полагал грижи за благосъстоянието на населението", отбелязва още вестник "Сега".

Просветният министър Красимир Вълчев е коментирал пред изданието, че новата програма по история е пълна и балансирана и новите учебници формално отговарят на нея. "И на мен ми се иска събитията да са представени по-подробно. Действително има неща, които биха могли да се подобрят. Все пак да не забравяме, че става дума за учебници за ученици, а не за студенти", заяви той. Министърът ще поиска от издателствата да изчистят най-дискусионните текстове от проектите.

Комисията в МОН, която оценява учебниците, е съставена от учители и университетски преподаватели и учители, които обаче са предимно асистенти, тъй като професорите и доцентите по принцип са в авторските колективи, пишещи учебниците. Това поставя под въпрос адекватната оценка на новите проекти, опасяват се учители. Те се притесняват и от факта, че оценката на пригодността за прилагане в клас на учениците, която правят учителите по история в страната, също е чисто механична.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Безплатни упражнения и правила по БЕЛ за зрелостниците: Ето къде

За явяване на матура за поправка ще се плаща такса

За първи път: Откриват филиал на български университет зад граница

Наша ученичка с публикация в най-авторитетния форум за изкуствен интелект

Перспективи и възможности в IT сектора – интервю с Валентин Змийчаров

Директор на столично школо: Училището има основната цел да подготвя добри и щастливи хора

Ясно е каква ще е държавната гаранция при кредитите за студенти и докторанти

Кабинетът отпусна милиони за модернизиране на университетските библиотеки

След данните за фалшиви дипломи: Прокуратурата откри престъпления в ЮЗУ

Галин Цоков: Средствата за образование дават резултати

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование