55 % от европейците искат по-строги правила за притежание на оръжие

37004
55 % от европейците искат по-строги правила за притежание на оръжие
Снимка: Getty Images / Guliver

60 % от европейците са на мнение, че броят на престъпленията с огнестрелни оръжия вероятно ще нарасне през следващите пет години. Това показват резултатите от проучване на Евробарометър, публикувано днес, съобщиха от Европейската комисия, предаде БГНЕС.

От проучването още става ясно, че общо 55 % от европейските граждани искат да се въведат по-строги правила относно лицата, които имат право да притежават, да купуват или да продават огнестрелни оръжия.

"Всяка седмица научаваме за нови прояви на насилие с употреба на огнестрелни оръжия. При все това по темата за незаконната употреба и трафика на оръжия в Европа цари мълчание и това е обезпокоително. Често дебатът за широкото разпространение на огнестрелните оръжия в САЩ получава по-голям отзвук, а всъщност вниманието ни трябва да се съсредоточи върху събитията у дома. Тук, в Европа, трябва да се направи още много, за да сме спокойни, че престъпниците не могат да се сдобият с пистолети, винтовки и щурмови оръжия," заяви при представянето Сесилия Малмстрьом, комисар на ЕС по въпросите на вътрешните работи.

Комисията представя идеи за преодоляване на слабостите в ЕС на всеки един етап от жизнения цикъл на оръжията, било то по време на производството, продажбата, притежанието, търговията, съхранението или дезактивирането им, като същевременно се зачитат установените традиции за ползване на законно огнестрелно оръжие, например за спортна стрелба и лов. Чрез въвеждането на по-строги, общи за целия ЕС правила относно дезактивирането на огнестрелни оръжия може да се гарантира, че те остават трайно негодни за ползване след изваждането им от употреба. За да се улесни проследяването на оръжията, които използват престъпниците, Комисията ще обмисли общ подход за маркировка на огнестрелните оръжия със серийни номера по време на производството им.

В целия ЕС убийствата с огнестрелни оръжия всяка година отнемат живота на над хиляда души, а половин милион огнестрелни оръжия, които се водят за изгубени или откраднати в ЕС, все още не са намерени, коментират от ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com