Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

5710
Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?
Снимка: Getty Images

Синът на собственика на "Крокус Сити Хол", Емин Агаларов, каза в четвъртък, че по време на терористичната атака само сервизните вратите са били затворени, а аварийните изходи „работеха нормално“. Според разкази на очевидци пред „Агенство“ обаче, по време на терористичната атака входовете или изходите на поне три от четирите аварийни стълбища на Crocus City Hall са били заключени. Поне едно стълбище също е било затворено. Агенцията, който е свързана с бившия най-богат човек в Русия Михаил Ходорковски, осъден по-късно на 14 години затвор от Москва, базира анализа си на разговори със седем зрители и проучване на налични данни за залата.

Агенцията прегледала етажните планове на сградата, които са налични на сайта преди терористичната атака. От „Агенство“ обясняват, че те по-късно са били изтрити, но все пак запазени в архива. Проучени са били и строителните планове, които обектът предоставя на наемателите през 2016 г. Накрая редакторите анализират етаж по етаж панорамите на Google Maps и плана за евакуация на третия етаж, който е бил публикуван на уебсайта Otzovik през 2017 г. Тези данни потвърждават разказите на зрителите, с които от „Агенство“ разговарят.

Още: Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Според анализа на Агенцията общо четири евакуационни стълбища са били достъпни за зрителите в горните нива на концертната зала. Два от тях са минавали през всичките четири етажа на сградата, включително сутерена (на план No 1 и No 2). Още две стълбища свързват само втория и първия етаж (№ 3 и № 4). Сградата е имала и обслужващи стълбища, поне едно от които (№ 5) е било използвано от зрители на балкона по време на извънредната ситуация.

Разкази на очевидци

От двете аварийни стълбища на третия етаж (№ 1 и № 2) и двете са били затворени веднага след началото на стрелбата, казва пред агенцията зрителят Ярослав Гурушкин. Друг зрител – Наталия Щеглова, разказва, че след като изтичала от залата, се втурнала към най-близкия авариен изход, но той бил заключен (стълбище № 2). Според двамата събеседници на агенцията хората са успели да разбият вратата на едно от аварийните стълбища (№2), при което както зрителите, така и други хора от публиката са паднали върху нея. От втория етаж по същото стълбище влиза друга група, включително Татяна Отраднова. Според нея разбита е и вратата към стълбите на втория етаж.

Още: NYT: САЩ не са дали на Русия цялата налична информация за планираната атака в "Крокус Хол"

И тримата очевидци разказват пред агенцията, че групата им е била спасена от охранителя Алексей Осанушков и зрителя Виктор Андреев, който стана един от героите на евакуацията. Както каза Осанушков, по време на терористичната атака той е бил на първа линия на охраната. Терористите раняват колегата му Алим Кашеваров, а след нападението самият Осанушков започва да въвежда хората в офис сграда в центъра на фоайето, а след това ги извежда през складовите помещения, разказва той. Андреев по маршрута на тази група е разбивал врати с брадва, според свидетелства на зрители. Осанушков смята, че са успели да спасят над 100 души.

Още: "Глупост": Белият дом коментира руските твърдения за украинска връзка в атентата край Москва

В разговор с агенцията охранителят казва, че аварийните изходи са били задимени, затова е превел хората през складовите помещения на приземния етаж, където се е наложило да разбиват вратите. „Веднага разбрах, че вратите там са затворени. Мислех, че сега момчетата ще ни посрещнат и ще ни дадат команда по радиото кога можем да отведем хората. Обясних им през кои врати ще изведа хората, а те от другата страна разбиха вратата към нас и ние ги изведохме от склада”, обясни Осанушков. Няколко зрители от тази група веднага потвърдиха пред агенцията, че хората наистина са били изведени през сервизните помещения на мазето, а спасителите са помогнали за разбиването на последната врата.

Друга група зрители, които са били на балкона, разказват, че са изтичали от залата към третия етаж, но чули стрелба от ескалатора в центъра на залата, така че се втурнали към вратата в обратната посока. Оказва се, че това са сервизни помещения, през които хората вече са стигнали до техническото стълбище (на плана - № 5). Това съобщиха на агенцията двама отделни очевидци – зрителят Дейв Примов и операторът Татяна Маловичко. По думите на Примов по пътя им се е наложило да разбият поне две врати и в крайна сметка са излезли до служебните входове на сградата, през които влизат музикантите. „Огромна тълпа от зрители“ успя да избяга, спомня си Маловичко.

Поне част от зрителите на мецанина (на план това е вторият етаж) се опитаха да избягат през едно от двете аварийни стълбища в центъра на залата на втория етаж (на план № 4). Както казва зрителката Екатерина Сирина пред агенцията, вратата към нея първоначално е отворена, но по-късно, когато хората вече са на стълбите, се оказва затворена. В резултат на това тази група се оказва заключена на стълбите, тъй като вратата на първия етаж също е била затворена, спомня си Сирина. Според нея за 30-40 минути обикаляне по етажите хората са успели да пробият гипсокартонената стена на сервизното помещение над втория етаж и да седнат там. По-късно слезли на първия етаж, открили входа на сервизното помещение, където пробили стената и плексигласа, след което излезли във фоайето на първия етаж, допълва жената.

Както Сирина написа във ВКонтакте, от 40 души, които се сблъскаха с евакуационните стълби, 12-13 излязоха. В същото време жената си спомня как „започнала да се спъва по бедстващи хора“.

Още: Киргизстан: Вербуват се мигранти за извършване на терористични актове в Русия

Номерът на пресслужбата на Crocus Group уведомила "Агенство" да се свърже с тях по пощата. На 27 март редакторите изпращат писмени искания до пресслужбата на групата и Crocus City Hall. Към момента на публикуването не са получени отговори.

Няма официална информация на властите

Този анализ поставя под съмнение думите на сина на собственика на Crocus City Hall Емин Агаларов, който твърди, че е трябвало да бъдат разбити само сервизните врати, а аварийните изходи са „работели нормално“, поради което „по-голямата част от гостите на Crocus City Hall успяха да го напуснат”. Зрители започнаха да съобщават, че евакуационните стълби в Crocus са затворени още в първите часове след терористичната атака. За това писаха дори проправителствени медии, включително MK, Известия и Lenta.ru. Ден след инцидента Baza съобщи, че на едно от тези стълбища са открити 14 тела, а други 28 в една от тоалетните. По-късно публикацията дори показа снимка от това стълбище.

Засега властите не са отговорили официално на информацията за заключените евакуационни стълби. Baza съобщи, че разследването се е интересувало от информация за затворени стълбища.

Още: Путин още не е отишъл в "Крокус Хол", за да не се "меси в работата на специалистите"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа