Ципрас ще представлява две страни на срещата на европейските лидери

2633
Ципрас ще представлява две страни на срещата на европейските лидери
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция ще може да използва кипърското „турско вето“ по време на утрешния Европейски съвет (15 октомври), на който ще се обсъждат възможни отстъпки спрямо Анкара в замяна на нейното сътрудничество за справяне с бежанската криза, пише EurActiv.

Към момента са отворени 13 глави от преговорния процес на Турция за влизането й в ЕС. Отварянето на допълнителни са блокирани заради вето от страна на Франция и Кипър.

Давутоглу: Турция няма да приеме никакво сътрудничество с терористични групи

„Ние няма да толерираме терора от Сирия и Ирак, нито, че там се трупат оръжия, които след това достигат до Турция“. Това за...

Левият гръцки премиер Алексис Ципрас ще представлява кипърския си колега с десни възгледи Никос Анастасиадис. Последният замина днес за Китай, където ще се срещне с президента на Китайската народна република Ши Джинпинг. От Никозия съобщават, че пътуването е било планирано „отдавна“. Датата на срещата на европейските министър-председатели обаче също беше известна от преди много месеци, отбелязват от EurActiv.

Това е вторият път, в който Анастасиадис ще бъде заместен от премиер на Гърция. През октомври миналата година той влезе в болница, а на негово място на срещата присъства гръцкият министър-председател Антонис Самарас. Тогава това беше първият път, в който лидер на една държава бива заместван от свой колега по време на Европейски съвет.

Самарас обаче беше политически съюзник на Анастасиадис, а двамата са членове на дясно-центристката Европейска народна партия (ЕНП). Този път обаче кипърският министър-председател ще бъде представен от левия Ципрас.

Утре европейските лидери ще решат какви стимули да предложат на Турция за активното й участие в справянето с бежанската вълна към Европа. Вчера Доналд Туск заяви, че могат да бъдат направени отстъпки спрямо южната ни съседка, ако тя успешно спре потока от мигранти към страните членки. Туск припомня започналите преговори за мигрантската криза с Турция, която, според европейски представители, искала визови облекчения, повече европейско финансиране и напредък по пътя към членството в Блока.

Кипър е склонен да приеме 300 бежанци, по възможност християни

Кипър може да приеме до 300 мигранти, бягащи от хаоса в Близкия Изток, но би предпочел да са християни. Това е заявил министърът на в...

Подобно мнение в началото на месеца изрази и председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клон Юнкер. "Ако Турция не бъде в списъка с „безопасни страни”, преговорите за членство в ЕС могат да бъдат прекъснати”, каза той.

Според официални лица от Брюксел в замяна на помощта Анкара ще поиска по-облекчен визов режим за турските граждани и прогрес по дългогодишното разглеждане на желанието на Турция да се присъедени към ЕС.

"В двустранните си отношения ще работим и за либерализиране на визите между България и Турция, тъй като това е важно както за туризма, така и за бизнеса като цяло. Това е казал днес днес премиерът Бойко Борисов по време на среща с турския си колега Ахмед Давутоглу. Двамата обсъждаха миграционният поток и свързаните с него рискове за сигурността.

В момента Анкара забранява на плавателни съдове с кипърското знаме да влизат в турските пристанища, както и на кипърски самолети да кацат на нейна територия.

Гърция не приема предложението да следи заедно с Турция движението на бежанци през Егейско море

Гърция отхвърли предложението да създаде съвместни патрули с Турция за наблюдение на мигранти в Егейско море, съобщава БГНЕС. „Н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com