ЕС и Япония искат допълнителни санкции за Северна Корея

1112
ЕС и Япония искат допълнителни санкции за Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз и Япония в четвъртък призоваха за налагането на по-нататъшни санкции срещу Северна Корея, след като Пхенян проведе изпитание на междуконтинентална балистична ракета в разрез се резолюции на ООН, предава AFP.

„Днес ние се съгласихме да призовем международната общност да засили мерките, насочени към по-нататъшно ограничаване на трансфера на съответните стоки и технологии, както и за финансирането на програмите на Северна Корея за ядрени и балистични ракети", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след разговор с японския премиер Шиндзо Абе, отбелязва още "Фокус".

Ким Чен Ун: Ракетният опит беше подарък за американските копелета

Поредният ракетен опит на Северна Корея предизвика още по-сериозно напрежение в глобален мащаб. Тестът на междуконтиненталната балисти...

"В това отношение призоваваме за приемане на нова и всеобхватна резолюция на Съвета за сигурност на ООН", допълни полският политик.

Actualno.com припомня, че ракетата Хуасон-14 според експерти е способна да достигне до Аляска. Академията по отбрана на Северна Корея заяви, че тя е достигнала височина от 2 802 километра и е прелетяла на 933 километра.

Севернокорейците твърдят, че ракетата може да носи "голяма, тежка ядрена бойна глава", която има способността да оцелее в повторното навлизане в земната атмосфера. Тихоокеанското командване в САЩ потвърди теста и заяви, че става дума за наземна ракета с междинен обхват, летяла в продължение на 37 минути, преди да се върне в Японското море.

Според Вашингтон, изстрелването не представлява заплаха за Северна Америка. Изстрелването се случи, докато САЩ се подготвяше за отбелязване на Деня на независимостта, принуждавайки американския президент Доналд Тръмп да призове Китай да действа, за да "прекрати тази глупост веднъж завинаги".

ЕС обмисля допълнителни санкции срещу Северна Корея

Европейският съюз обмисля допълнителни санкции срещу Северна Корея, след като Пхенян обяви, че успешно е преминало новото изпитание на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа