Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Палма де Майорка протестира срещу многото туристи

26 май 2024, 13:00 часа • 5700 прочитания

Няколко хиляди души протестираха в събота в Палма де Майорка заради "прекомерния туризъм", който е източник на доходи за испанския Балеарски архипелаг, но е и своеобразна бариера за нормалния живот на местното население.

Движейки се зад транспаранта "Майорка не се продава", протестиращите преминаха през центъра на града. Организаторите изтъкват огромните разходи за жилища на този средиземноморски остров с по-малко от 1 млн. жители поради масовия туризъм. Сред оплакванията, изразени от жителите, са и увеличеният натиск върху недвижимите имоти, нарастващите туристически наеми, които принудиха много жители да напуснат градските центрове, шумът и замърсяването на околната среда. Още: Авиокомпания изостави осем пътници в Палма де Майорка заради овърбукинг

Испания, втората по големина туристическа дестинация в света след Франция, е приела 85 милиона чуждестранни посетители през 2023 г., според официалната статистика. От тези 85 милиона, 14,4 милиона са кацнали на Балеарските острови, вторият по големина регион в Испания по отношение на пристигащите туристи. Архипелагът е особено популярен сред германските, британските и холандските туристи.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес