Бягайте от Путин: Европейски банки в Русия поемат твърде голям риск

8824
Бягайте от Путин: Европейски банки в Русия поемат твърде голям риск
Снимка: iStock

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джанет Йелън заяви, че няколко европейски банки са изправени пред огромен риск, тъй като продължават да оперират на територията на Русия, а САЩ ще засили още повече санкциите за банките, през които преминават трансакции за войната в Украйна.

Още: Русия събира нова военна групировка на границата ни: Зеленски с обръщение към света от Харков (ВИДЕО)

"Предупреждаваме за потенциални още по-тежки санкции за банките, които извършват бизнес в Русия", каза Йелън пред "Reuters", но не даде повече специфики и не конкретизира за кои банки по-точно става дума. Говорейки в кулоарите на срещата на страните от G7 в Италия, Йелън все пак уточни, че въпросните санкции ще бъдат наложени само "ако има причина, но дори самото опериране на територията на Русия е голям риск.".

Снимка: iStock

Запитана дали би искала да види австрийската Raiffeisen и италианската UniCredit да се изтеглят от Русия, Йелън отговори: "Вярвам, че те вече са посъветвани да са изключително внимателни за всичко, което правят там.".

Raiffeisen е най-голямата европейска банка, която оперира в Русия, следвана от UniCredit. Друг голям италиански представител е Intesa Sanpaolo, който вече работи за приключване на бизнеса си в Руската федерация.

Още: Путин нареди да се отнемат американските пари и имущество в Русия: Като компенсация

Бягайте от Русия

Снимка: iStock

Членът на управителния съвет на Европейската централна банка Фабио Панета още в събота (25 май) даде съвсем ясни инструкции към италианските банки, като заяви, че те трябва да "бягат от Русия", защото оставането в тази страна води до репутационни проблеми.

Федералният резерв на САЩ има правомощията да "отрязва" банки от американската финансова система, ако се открие, че помагат за заобикалянето на санкциите срещу Русия. Джанет Йелън и други официални представители на САЩ неведнъж са казвали, че руската икономика е все повече икономика на войната и все по-трудно може да се направи разграничение между военни трансакции и обикновени граждански банкови операции.

Още: Четири държави удрят Русия с още санкции

Въпреки че санкциите вече сериозно намалиха работата на банките с Русия, Йелън изрази притеснение си, че от Москва все пак успяват да намират начини да подхранват военните си нужди чрез трансакции през Китай, ОАЕ и Турция.

Предупредително писмо

Снимка: iStock

Още: "Райфайзен банк" не бърза да напусне Русия

По-рано този месец Федералният резерв на САЩ писмено предупреди Raiffeisen, че могат да имат сериозни проблеми заради отношенията си с Русия, визирайки предложение за сделка от 1,5 милиарда евро със санкциониран руски олигарх.

Още през месец март най-голямата австрийска банка беше предупредена от САЩ и дори бяха проведени срещи между американската и австрийската страна. Припомняме, че австрийската банка е включена в списъка на Украйна като "спонсор на войната" заради бизнес делата си в Русия. През 2023 г. RBI има 1,3 млрд. евро печалба на руския пазар, където дава работа на 9942 души в общо 490 свои търговски клона. Освен това, банката участва в схема за кредити за руски войници – такива схеми с облекчени условия са част от "облагите" да влезеш в руската армия, които предвижда режимът на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин. По темата: САЩ предупредиха няколко европейски банки, че рискуват санкции заради Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от МЕЖДУНАРОДНИ:

Краят на "Северен поток 2": Тайни документи показват - точно преди Путин да нападне Украйна

Световното производство на риба и аквакултури достигна нов рекорд

Копачите на биткойни вече инвестират в изкуствения интелект

Европейските фондови пазари потънаха след евроизборите

Швейцарците подкрепиха на референдум соларните и вятърните електроцентрали

Обрат с цената на петрола заради търсенето

След евроизборите: Рязка промяна в курса на еврото, достигна стойност, невиждана от месец

ЕС разследва купувач от ОАЕ в рамките на първата проверка за използването на местни субсидии

ООН добави армията на Израел в "черния списък" за престъпления срещу деца

Турция налага 40% допълнителни мита върху вноса на автомобили от Китай

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com