Еврогрупата е против съкращаването на гръцкия дълг

20035
Еврогрупата е против съкращаването на гръцкия дълг
Снимка: Getty Images / Guliver

Еврогрупата не одобри програмата за съкращаване на гръцкия държавен дълг, чиято цел е намаляване бюджетните нужди на страната и привеждане на дълга в стабилно състояние, предаде БГНЕС.

"Еврогрупата не подкрепя съкращаването на дълга, тъй като има други варианти за решаване на този проблем. На този етап обаче е още рано да се говори за другите инструменти", заяви шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум на пресконференцията след заседанието на финансовите министри от Еврозоната.

Дефицитът при финансирането на бюджета на Гърция от юли 2015 до края на 2015 г. може да достигне 10,5 млрд. евро, заяви гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас. Членът на борда на директорите на Европейската централна банка Йорг Асмусен пък оцени дефицита на 5-6 млрд. евро за настоящата година.

Финансовата подкрепа на Еврозоната за Гърция приключва в средата на 2014 г., а на Международния валутен фонд - през 2015 г. Въпросът за недостатъчността на втория пакет финансова помощ за Атина ще бъде разгледан отново в Еврогрупата през декември, като решението може да бъде взето в периода декември-януари.

Еврозоната през текущата година може да предостави на Гърция кредит от само милиард евро, който е останал неразпределен в рамките на транша одобрен още през лятото. Това става ясно от думите на Клаус Реглинг, директор на Европейския фонд за финансова стабилност, предаде РИА Новости.

Гърция продължава мащабната операция по залавяне на нелегални имигранти

Гръцките власти продължават мащабната операция по залавяне на нелегални имигранти в цялата страна. Затегнат е контрола по границата с Т...

В момента върви процедурата по оценка на икономиката на страната от „тройката” кредитори. Без нейното положително решение, Атина няма да получи транш от заеми от ЕС и МВФ. Очаква се отчетът да бъде представен до края на годината, но не по-рано от ноември.

„Ако това стане (бъде отпуснат този милиард), ще останат 10 млрд. евро в рамките на текущата програма за следващата година”, каза Реглинг. Средствата ще бъдат отпускани срещу реализирането от Гърция на условията на кредиторите, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com