Френската и руската армии започнаха да си говорят

5132
Френската и руската армии започнаха да си говорят
Снимка: Getty Images/Guliver

Началникът на Генералния щаб на френската армия Пиер дьо Вилие е провел първия си разговор с руския си колега генерал Валери Герасимов, за да обсъдят координацията на военните операции в Сирия, предаде AFP, цитирана от "Фокус".

"Разговорът продължи един час. Двамата размениха мнение за ситуацията в Сирия и обсъдиха как да бъде изпълнена мисията, която бе поставена от президентите на Русия и Франция с цел обединяване на силите в борбата с международния тероризъм“, заявиха от руското министерство на отбраната.

Абаауд бил замесен в 4 от 6 предотвратени атентат във Франция

Белгийският джихадист Абделхамид Абаауд, който бе убит от френската полиция при операция в Париж, е участвал в четири от общо шест осуе...

Министерствата на отбраната на двете страни не са поддържали пряк контакт от началото на украинската криза през пролетта на 2014 година.

В момента има вероятно да се оформи глобална коалиция срещу терористичната организация „Ислямска държава“ (ИД), наречена още ИЗИС и ИДИЛ. Франция, Русия и САЩ преминаха от фазата на разговори за съвместни действия към по-трудната част на реалните съвместни операции, което става на фона на призива на френския президент Франсов Оланд за "огромна и единствена коалиция" за справянето с "Ислямска държава".

Във вторник през нощта Париж започна третия си цикъл от въздушни удари за 48 часа срещу ИД в Рака, смятана за „столица“ на организацията. В същото време руски изтребители и ракети удариха Рака през деня. Франция и Русия не координират операциите си, но руският военоморски флот е установил връзка с френската флота, съобщиха от Кремъл. "Трябва да изготвим план с тях за съвместни морски и въздушни действия“, заяви Путин на военните си командири.

Все още в шок от атентатите в Париж, при които загинаха 129 души, Франция направи безпрецедентен призив с искане за подкрепа от Европейския съюз. Според следователи френските служби имат напредък в разкриването за замисъла за нападенията, който е започнал в Сирия и развит в Брюксел.

3 месеца остава извънредното положение във Франция

Националното събрание на Франция одобри удължаването на извънредното положение в страната с още 3 месеца., съобщава БГНЕС. То бе въвед...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com