Хърватският генерал, който се самоуби в Хага е изпил цианкалий

11421
Хърватският генерал, който се самоуби в Хага е изпил цианкалий
Снимка: Getty Images/Guliver

Цианкалий е изпил бившият военен командир на босненските хървати Слободан Праляк, съобщиха в петък вечерта холандските власти. Той погълна отровата, след като по време на заседание на Международния трибунал за бивша Югославия научи, че няма да бъде оправдан. Холандската прокуратура разследва случая.

Припомняме, че секунди, след като чу, че обжалването на 20-годишната му присъда не е удовлетворено, 72-годишният Праляк извика гневно, че не е престъпник, след което отпи от малко кафяво шишенце в ръката си.

Кой е генералът, който се отрови в Хага?

На 29 ноември в Хага се самоуби генералът от хърватската армия Слободан Праляк. Военният изпи отрова, след като Международният трибунал...

Заседанието беше незабавно прекратено, след като неговият адвокат извика: „Клиентът ми каза, че е изпил отрова“.

Решението на Международния трибунал за бивша Югославия, потвърждаващо виновността на ръководството на Хърватия през 90-те години за извършване на военни престъпления на територията на Босна и Херцеговина, е несправедливо по отношение на хърватския народ. Това заяви хърватският премиер Андрей Пленкович. Той изрази съжаление, коментирайки решението на трибунала по обжалването на присъдите и изказа „дълбоките си съболезнования“ на семейството на самоубилия се бивш генерал Слободан Праляк. „Неговата постъпка говори за дълбока морална несправедливост към хърватския народ“, каза Пленкович. Той не пропусна да изрази съчувствието си към „всички жертви в Босна и Херцеговина“.

По думите му, Хърватия е оказвала помощ на Босна против „агресията на Сърбия“, а „без хърватите нямаше да има независимост за Босна и Херцеговина“. По думите на Пленкович властите в Хърватия не са били свързани с военни престъпления в Босна и Херцегоговина,, както се казва в присъдата на трибунала. МТБЮ призна властите в Хърватия през 90-те години виновни в престъпления против мюсюлманското население в Босна и Херцеговина, потвърждавайки, че хърватските власти, начело с тогавашния президент Франьо Туджман са участвали „в съвместни престъпни действия“ с цел изгонване и ликвидация на ммюсюлманите бошняци на тетриторията на Босна и Херцеговина.

Името на Праляк остава свързано с разрушаването от хърватските части през ноември 1993 на „Стари мост“. Този мост от времето на отоманската империя свързва двата бряга на река Неретва. „Беше просто един стар мост“, каза Праляк през 2004 г. когато бе арестуван. „Спомням си една фраза, която той каза в началото на процеса – че „Стари мост“ не струва дори и един пръст на някой от неговите хора“, спомня си 56-годишният Звонимир Сунич, който е дошъл да почете паметта на бившия хърватски генерал.

Хърватия планира да въведе еврото до 7 - 8 години

Хърватия планира да въведе еврото през следващите 7-8 години, заяви хърватският премиер Андрей Пленкович. „Нашето правителство е...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа