Оценка от САЩ: Русия трудно ще предизвика ядрен инцидент. Киев с интересна тактика в контраофанзивата (ВИДЕА)

11744
Оценка от САЩ: Русия трудно ще предизвика ядрен инцидент. Киев с интересна тактика в контраофанзивата (ВИДЕА)
Снимка: Getty images

Засега е малко вероятно Русия да предизвика ядрен инцидент в АЕЦ "Запорожие". Това е оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в анализ от 5 юли, след като Москва и Киев изостриха реториката си около ситуацията в най-голямата атомна електроцентрала в Европа, намираща се под руска окупация.

Украинският генерален щаб съобщи на 4 юли, че украински официални лица са започнали подготовка за потенциална руска провокация в АЕЦ-а "в близко бъдеще", и предупреди, че руските сили са поставили предмети, "наподобяващи взривни устройства", на външните покриви на трети и четвърти реактор на централата, за да обвинят за щетите украински обстрел. Русия вероятно се е съсредоточила върху обвиненията към Украйна в безотговорни действия около АЕЦ-а, включително създаване на условия за евентуална атака под фалшив флаг, пишат експертите.

ОЩЕ: Руски медии: Тази нощ се очаква атака на АЕЦ Запорожие. Киев: Провокацията ще е руска

Зеленски към Макрон: Русия планира опасни провокации в АЕЦ "Запорожие"

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред френския си колега Еманюел Макрон, че Русия планира "опасни провокации" в окупирана...

Украинският президент Володимир Зеленски също заговори за руска провокация в нощното си обръщение на 4 юли.

Според ISW е малко вероятно ограничените руски саботажи в АЕЦ-а, за които Русия би могла да обвини Украйна, да могат да предизвикат масивен радиологичен инцидент, тъй като реакторите на централата са конструирани така, че да издържат на значителни повреди. Украински военни източници повториха тази оценка и отбелязаха, че дори предполагаемите взривни устройства да се взривят, щетите няма да навредят на реактора, а по-скоро ще създадат фалшиво впечатление, че украинските сили са обстрелвали АЕЦ "Запорожие".

Съветникът на ръководителя на руския оператор на ядрена енергия "Росенергоатом" Ренат Карчаа твърдеше, че Украйна планира да нанесе удар по АЕЦ-а през нощта на 4 срещу 5 юли. Такова нещо не се случи. Подобни провокативни руски изявления и дори възможността за осезаема провокация в централата вероятно са част от по-широка руска информационна операция, целяща да обвини Украйна в безотговорност по отношение на АЕЦ "Запорожие" преди предстоящата среща на върха на НАТО във Вилнюс този месец, смятат американските анализатори. Друга цел е да се разубедят украинските сили в провеждането на контраофанзивни операции срещу окупираната Запорожка област, където се намира централата.

Друг важен акцент е поставен върху продължаващата украинска контраофанзива в няколко направления. Изглежда, че украинските сили се съсредоточават върху изтощаване на руснаците откъм техника и войски, а това запазва украинската жива сила за сметка на по-бавен темп на териториални придобивки, смятат от ISW. Секретарят на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана Олексий Данилов съобщи вчера, че силите изпълняват основната си задача да унищожават руската жива сила, оборудване, складове за гориво, артилерия и противовъздушна отбрана и че "войната на унищожението е равна на войната на километри".

След като минираха АЕЦ Запорожие, руснаците се изтеглят оттам: Последни данни

Руските окупанти постепенно намаляват контингента си на територията на АЕЦ "Запорожие" като това се случва на фона на информацията за м...

По време на изслушване в парламента вчера британският началник на отбраната адмирал Тони Радакин заяви, че Русия е загубила почти половината от бойния си потенциал в Украйна. "Миналата година тя (Русия - бел. ред.) изстреля 10 милиона артилерийски снаряда, но в най-добрия случай може да произведе 1 милион снаряда годишно. Тя е загубила 2500 танка, а в най-добрия случай може да произведе 200 танка годишно", заяви Радакин, цитиран от Kyiv Independent.

Председателят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер призна, че контраофанзивата е трудна поради наличието на противопехотни мини и други препятствия на дълбочина до 30 км в окупираната от Русия територия. Добави, че украинските сили не трябва да бъдат критикувани или подлагани на натиск за бавното си придвижване. От началото на контраофанзивата през юни украинските сили освободиха територии в множество райони на фронта. Заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр съобщи, че през изминалата седмица са освободени общо 37,4 кв. км в Източна и Южна Украйна.

ОЩЕ: Украинците се похвалиха с още километри напредък към Бердянск (ВИДЕО)

На фронта

Украинските сили продължават контраофанзивни операции в най-малко четири сектора на фронта и напредват. Руското министерство на отбраната заяви, че руските сили са отблъснали украинските сухопътни атаки в посока Лиман. Украинският генерален щаб пък заяви, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) продължават контраофанзива в района на Бахмут, на западната граница между Донецка и Запорожка област и в западната част на Запорожка област. Украински военни заявиха, че са постигнали успехи по северния и южния фланг на Бахмут, а осъденият в Хага бивш военен министър на т.нар. Донецка народна република Игор Гиркин твърди, че украинците са напреднали северно от Бахмут.

Силна експлозия разтърси окупирания украински град Макеевка (ВИДЕО)

Силна експлозия разтърси окупирания от руснаците Макеевка. Градът се намира в Донецка област. В интернет вече се появиха кадри, на коит...

"Ние напредваме, врагът - не". Така коментира късно снощи ситуацията на фронта Анна Маляр. На южния фланг около Бахмут има настъпление. Сраженията на север продължават. В самия Бахмут врагът трудно се придвижва и е невъзможно да се измъкне, пише тя. В същото време руснаците настъпват по направленията Лиман, Авдеевка и Маринка и Марин, но не могат да напреднат. "Имаме напредък в южната част на страната", допълни зам.-министърът на отбраната на Украйна.

"Във всички направления нашите отбранителни сили интензивно ликвидират настъпателните възможности на вражеската армия. Унищожените пунктове за управление, личен състав, оборудване и оръжия са всичко, което е било планирано да бъде използвано срещу нас, но вече няма да се получи", смята Маляр.

Според руски източници украинските сили са достигнали до Приютно, на 15 километра югозападно от Велика Новоселка в западната част на Донецка област. Геолокални кадри потвърждават, че украинските сили са напреднали и южно от Орехов към Токмак - това е направлението на юг към Бердянск.

Руският "Телеграм" канал "Рибар"  съобщава за тежки сражения в Маринка, Донецка област, където руснаците „храбро“ отблъснали контраатаките на украинската армия. Информацията там гласи, че през последните седмици нито една от страните не успява да постигне прогрес в разрушения град.

Путин все още е убеден в победата над Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви, че остава убеден в победата на Москва във войната с Украйна, предаде ДПА. „Няма съмнение ...

Относно направлението в Запорожка област – „Рибар“ твърди, че руската противовъздушна отбрана е свалила крилата ракета Storm Shadow. Останките ѝ били пратени за анализ от специалисти, гласи съобщението, но няма доказателства. А по линията Орехов – Токмак ВСУ продължават да поставят под натиск руските войски, които според канала блокирали украински огън край село Жеребянки.

Руският пропагандист Семьон Пегов, поддържащ „Телеграм“ канала WarGonzo, добавя, че украинска атака с артилерия е имало още при Копани и Работино в област Запорожие. Той твърди, че в сектор Угледар ВСУ продължават с щурмовите операции край Приютно и Старомайорско.

В посока Бахмут украинските войски, след артилерийски удари, атакували край Озаряновка, Курдюмовка и Клещеевка. Руските части контраатакували откъм Ягодно. С подкрепата на артилерията те се опитали да се придвижат от Берховка към Богдановка и от Дъбово-Васильовка към Григоровка. Не се съобщава дали някоя от страните е постигнала напредък.

По-късно руският военен кореспондент Александър Сладков заяви, че руските сили са напуснали Клещеевка. "Необходимо е да се провери и ако се опровергае, ще се радвам. Ако е вярно, това е лошо и Бахмут ще бъде под контрола на огъня на Въоръжените сили на Украйна. Не мога да кажа лоша дума за нашите момчета, които се оттеглиха. Според моите данни - това отново е заради липса на снаряди. Ще се радвам да греша", написа той.

Военният шеф на НАТО каза докога Украйна няма да получава изтребители

Председателят на Военния комитет на НАТО лейтенант-адмирал Роб Бауер обяви кога най-накрая Украйна ще може да получи модерни западни из...

"Телеграм" каналът "Бахмутски демон", поддържан от украински войници, биещи се край Бахмут, твърди, че руснаците още не са се оттеглили от Клещеевка, но така или иначе, украинците са създали "критична ситуация" за врага там.

Според Пегов в посока Луганск руснаците, с помощта на артилерията, атакували Серебрянската гора от страната на Кузмин към Григоровка и от Дибров към Ямпол, както и още няколко зони.

Междувременно говорителят на силите в района на Таврия Олески Димитрошковски заяви, че "Русия активно използва химически оръжия срещу нашите сили в района на Бахмут. По време на артилерийския обстрел се използва елемент, наречен люизит. Вече има жертви на този химически елемент. Симптомите му са гадене, повръщане и загуба на съзнание", добави той. Люизитът е забранен от Конвенцията за забрана на химическите оръжия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа