Руски медии: Тази нощ се очаква атака на АЕЦ Запорожие. Киев: Провокацията ще е руска

11050
Руски медии: Тази нощ се очаква атака на АЕЦ Запорожие. Киев: Провокацията ще е руска
Снимка: Telegram/Dmitro Orlov

В прокремълски медии и канали днес започна да се разпространява информация за предполагаем „план на Въоръжените сили на Украйна да атакуват Запорожката атомна електроцентрала“ тази нощ. Руските пропагандисти, като например,  руският телеграм канал „АДЕКВАТ Z“ пише, че Украйна може да взриви атомната електроцентрала в нощта срещу 5 юли.  

В съобщението се казва, че атаката срещу АЕЦ "Запорожие" можело да бъде под всякаква форма - от директно превземане до ракетни и артилерийски удари. В публикацията на кремълските пропагандисти се казва, че Украйна нямало какво да губи и щяла да играе "ва банк".

За същото се говори и в съобщение на друг прокремълски телеграм канал, "Приднестровец", като информацията тук гласи, че украинците щели да атакуват АЕЦ "Запорожие" в нощта на 5 юли и за целта можело да използват високоточни ракети с голям обсег или дронове. Каналът казва и, че отделно от това украинците щели да изхвърлят от въздушен превозвач радиоактивни отпадъци, които на 3 юли били изнесли от Южноукраинската АЕЦ (намираща се при град Южнооукраинск, Николаевска област - бел.ред.).

Енергоатом: Ако руснаците взривят АЕЦ Запорожие, Украйна ще разбере за това чак след няколко часа

В случай на експлозия на Запорожката атомна електроцентрала, Украйна може да разбере за това чак след няколко часа, тъй като няма пряк ...

Същевременно тази вечер украинският Генерален щаб предупреди изрично, че Русия е напълно готова с провокацията си с взривове в Запорожката атомна електроцентрала, за което украинските власти говорят от дни и за което изрично предупреди и украинският президент Володимир Зеленски на 22 юни. ОЩЕ: Зеленски със спешно видеообръщение: Русия готви терористична атака в АЕЦ Запорожие (ВИДЕО) 

Според информацията на украинското  разузнаване, руснаците може да използват взривни устройства в АЕЦ-а, което може да има глобални последици. Руската пропаганда ще се опита да прехвърли цялата отговорност върху Украйна.

"Според оперативна информация днес върху външния покрив на трети и четвърти енергоблок на Запорожката АЕЦ са поставени предмети, подобни на взривни устройства. Детонацията им не може да повреди енергоблоковете, но може да направи така, че това да изглежда като обстрел от страна на Украйна. Руските медии и телеграм канали вече активно дезинформират за това“, се казва в съобщението на Генералния щаб в Telegram.

Припомняме, че още на 30 юни украинското разузнаване предупреди, че руснаците са започнали да се изтеглят от АЕЦ "Запорожие" след като са минирали всичко там. "Според получените инструкции те (руснаците) трябва да напуснат АЕЦ до 5 юли. Препоръките са да се насочат към територията на Крим", уточниха тогава от Главно разузнавателно управление на Украйна. ОЩЕ: След като минираха АЕЦ Запорожие, руснаците се изтеглят оттам: Последни данни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Атентаторът на Фицо се изправя пред съда на 18 май

Водолази спасяват хората: Дъждове и мощни бури удариха южна Германия

ЕК заплаши Microsoft със санкции заради рискове от изборна дезинформация

Русия с агресивен тон към България - нарече управляващите "режим"

Путин: Как развих великолепните си качества? Просто така се получи (ВИДЕО)

Пожар на летище в Русия, взривове в Одеса и Харков (ВИДЕО)

Съветът на ЕС забранява разпространението на четири руски медии

Хиляди осъдени украинци са се съгласили да отидат от затвора право към фронта

Ватикана ще предлага индулгенции през 2025 г.

Путин обсъди патицата по пекински, която е ял в Китай, и френските войски в Украйна (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа