"Ейбрамс" се появи при Авдеевка, руснаците плащат за всяка стъпка напред с много кръв (ВИДЕО)

10293
"Ейбрамс" се появи при Авдеевка, руснаците плащат за всяка стъпка напред с много кръв (ВИДЕО)
Снимка: 36 обмрп/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

През 2023 година руският военнопромишлен комплекс е произвел близо 2 млн. снаряда 152-мм, както и 122-мм. Тази година се целят в 2,7 млн. - това заяви зам.-ръководителят на Главното разузнавателно управление (ГУР) на Украйна генерал-майор Вадим Скибицки, цитиран от "Интерфакс-Украйна".

По думите му, Русия е внесла около 1,5 млн. снаряда от Северна Корея, но половината са дефектни. Освен това, Руската федерация планирала да произведе 130 ракети през февруари, като Владимир Путин обяви старт на серийно производство на ракети "Циркон". Скибицки добави, че обявените обеми изискват модернизация на производството и санкциите играят важна роля в противодействието на това. Затова и той отправи молба към Запада да контролира изпълнението на санкциите – ако това се случва, за руския военнопромишлен комплекс ще е далеч по-трудно. Междувременно Великобритания обяви пакет от 311 млн. долара за 2025 година, предназначен само за боеприпаси за Украйна.

Според Frontline Intelligence, руснаците са започнали да складират боеприпаси, муниции и ракети в близост до границата с Украйна, за да съкратят времето за транспорт. Даден е конкретен пример с Воронежка област: 2 години война: Украйна удари завод, важен за производство на ракети. В Одеса пак има жертви (ВИДЕО)

Думите на Скибицки идват на фона на поредна оценка от ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), че заради оскъдната западна военна помощ (САЩ буквално не са давали каквото и да е през 2024 година), Украйна ще се наложи да прави тежки избори – между потенциално много печеливши контраофанзивни операции и защита на настоящи позиции. Колкото по-дълго Украйна е принудена да остава в позиция на отбрана, толкова повече ще изтощава ресурси, които иначе би могла да ползва за контраатаки, посочват от американския тръст.

Войната в Украйна: Развитие на военните действия

Според актуалната сводка на украинския генщаб, през изминалото денонощие има около 20% по-малко бойни сблъсъка на дневна база по целия фронт тоест наблюдава се известен спад на интензивността на боевете. Общо е имало 84 бойни сблъсъка.

Над половината от руските атаки са извършени в едно направление – 44 отбити руски пехотни атаки в направлението "Маринка" (Григоровка, Победа и Новомихайловка) и нито една грандиозна руска хвалба за постигнато нещо по-значимо в този участък на фронта. Руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов изрично пише в сутрешния си обзор, че няма промяна точно в това направление, като даже имало украинска контраатака в село Победа и връщане на позиции: Руската армия превзе нова важна точка в битката за Донецка област (ВИДЕО). В нито едно друго направление няма двуцифрен брой атаки – по 9 отбити руски пехотни атаки има в района на Авдеевка (линията Северно – Ласточкино – Първомайско), както и в района на Бахмут.

По различните направления от фронта има интересни новини. Според политическия анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке, руснаците вероятно са успели да си върнат всички позиции на висок терен по т.нар. Линия на Суровикин в Запорожка област (покрай Върбово до Новопокроповка, в направлението Орехов – Токмак – Мелитопол, на между 12 и 18 километра юг-югоизток от Орехов – КАРТА). Рьопке съди за това от кадри на атака и удари с дронове от украинска страна.

(КАРТА) Специално за Авдеевка популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, потвърждава за боеве в Ласточкино и Северно, както и че руските сили стигнали до покрайнините на Невелско (15-тина километра югозападно от Авдеевка), за което още няма визуални доказателства. Вадим Скибицки коментира, че Русия е формирала "корпус" от около 18 000 души, повечето бивши членове на ЧВК Вагнер, за операции при Авдеевка. Юлиян Рьопке директно твърди, че украинците са се изтеглили на север към Бердичи и вече не обстрелват интензивно опитващите да преминат през Степово (2-3 километра северозападно от Авдеевка) руснаци (КАРТА). В социалните мрежи се появиха и кадри с американски танк "Ейбрамс", действащ в района – Рьопке намери пак да критикува как танкът бил използван не като част от по-голяма операция, а за разузнаване с бой. Припомняме, че Украйна официално има само 31 такива танка:

При Бахмут, в района на Ивановско (5-6 километра запад-югозапад от града) боевете стават все по-жестоки. И Рьопке, а и "Рибар" говорят за тактически руски успех. Според "Рибар", руски части са влезли на 3 улици в Ивановско от изток ("Восточна", "Садова" и "Школни"), което не е подкрепено с визуални доказателства. От запад обаче при Ивановско има позиции на висок терен, които са за украинците и те са изгодни за защита и обстрел, стига да няма голям проблем с боеприпасите. Видеокадри от няколко унищожени руски танка при Ивановско с удари с дронове показват, че украинците все още има с какво да отговарят на руските атаки:

В най-северната част на фронта, в направлението към Лиман изглежда украинците леко са напреднали източно от Ямполовка (15-тина километра западно от Кремена) – това подсказват геолокализирани видеокадри на евакуация на ранени украински военни, защото позицията е нова и по-напред от досега известните на украинската армия в района: Руската офанзива към Купянск и Лиман. А говорителят на украинското командване "Изток" Иля Йевлаш коментира, че при Терно (тоест до Ямполовка) има до 60% загуби на руска военна техника, както и че там действат отряди от бивши руски затворници, които прилагат познатата руска стратегия за атаки тип "пушечно месо": Руската офанзива към Купянск и Лиман: Стратегии, цели и защо този път може да има успех

В Южна Украйна, при Кринки (30 километра североизточно от град Херсон и 2 километра източно от река Днепър), украинците удържат – а загубите, които нанасят на руснаците, са болезнени. Пример с ВИДЕО (18+). Появиха се и видеокадри от цялата "операция" по издигането на руското знаме в Кринки, заради която руският военен министър Сергей Шойгу излъга пред Путин как селото било вече руско владение – във ВИДЕОТО (18+) гледайте какво се случи на "храбрите руски знаменосци", докато руското военно министерство продължава да настоява, че Кринки вече е изцяло руско владение.

Интересен анализ за Руския черноморски флот прави украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб. Според него, Русия разполага само с 2 фрегати-носители на ракети "Калибър", като той очаква те да действат по-близо до Новоросийск, в най-източния край на Черно море - заради заплахата от украинските морски дронове. Отделно има и 7 малки ракетоносачи, 3 от тях са проект 21631, а други 4 – 22800. Но Машовец посочва, че Русия има 6 подводници, които могат да изстрелват "Калибър", само че според него само 2 са способни реално да изпълняват задачи в Черно море и вероятно ще станат приоритетна украинска цел в скоро време. Подводниците се използват и за миниране.

ОЩЕ: Кога Украйна ще рухне: Оценки и предупреждения от САЩ (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа