Премиерът на Норвегия се извини на ромите

4542
Премиерът на Норвегия се извини на ромите
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Норвежкият премиер Ерна Солберг се извини на местните роми заради дискриминацията към тях в периода около Втората световна война, предаде БГНЕС.

"Дойде време да затворим тази мрачна страница в историята ни. Държавата признава своята отговорност за извършените грешки и несправедливо отношение към норвежките цигани. Планираме и изплащането на компенсации", заяви Солберг.

От публикуван през февруари т.г. доклад на правителството на Норвегия става ясно, че през 30-те години на XX в. на норвежките роми е било забранено да се завръщат в страната, в случай, че веднъж са я напуснали.

По онова време в Норвегия живеят между 100 и 150 цигани. 62-ма от тях, не успели да се завърнат в страната, умират в нацистките концентрационни лагери. В продължение на 10 г. след края на Втората световна война оцелелите в лагерите също нямат право да се завърнат в родината си.

Понастоящем ромската диаспора в Норвегия наброява около 500 души. От началото на 90-те години ромското малцинство настоява за изплащане на компенсации заради дискриминацията в периода около Втората световна война.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа