X
 
 

"Сардините" - ново протестно движение обедини хиляди срещу ксенофобията (ВИДЕО И СНИМКИ)

1678 2
"Сардините" - ново протестно движение обедини хиляди срещу ксенофобията (ВИДЕО И СНИМКИ)
Снимка: Getty Images/Guliver
Десетки хиляди членове на италианското движение на „сардините” в Италия се събраха в Рим, като част от кампанията им за борба с ксенофобията и разместването на политическите пластове в страната, съобщи АФП.

Студенти, пенсионери и семейства с деца изпълниха римския площад "Сан Джовани", като някои държаха снимки на сардини и скандираха популярната песен за съпротива "Белла, чао".

"Сардините" отричат ​​всякаква политическа принадлежност и казват, че просто искат да регистрират противопоставянето си на популистки сили, набиращи сила след десетилетие на икономическа стагнация, посочва Reuters.

"Сардините" се превърнаха в символ на протеста срещу крайнодесния лидер Матео Салвини, който беше министър на вътрешните работи и заместник министър-председател в предишното коалиционно правителство на Италия и открито говореше против имигрантите.

Движението, едва на един месец, стартира в Болоня, когато митинг, организиран от четирима неизвестни активисти, за да осъди расисткият и ксенофобски дискурс на Салвини, зовящ към „омраза и разделение“, събра 15 000 души, изненадвайки всички, припомня БГНЕС.

Оттогава „сардините” организират поредица от митинги, които привличат десетки хиляди в Милано, Флоренция, Неапол и Палермо.

"Първият митинг беше срещу Салвини и след това се превърна в движение, утвърждаващо демокрацията: ние сме антифашисти, искаме равнопоставеност, срещу нетолерантността, срещу хомофобията сме", каза за АФП Матиа Сантори, един от основателите на движението.

Сантори, който е икономист и останалите съоснователи - Андреа Гарефа, 34-годишен туристически гид и Роберто Мороти, 31-годишен инженер, казват, че искат да направят политиката „готина“.

Много „сардини” също се борят срещу изменението на климата, мафията и бедността.

Движението насочва вниманието си към малките градове, за които казват, че са "крехка територия", податлива на популизъм.

Движението „Сардина” беше отговор на нарастващата сила в северната част на дясната коалиция, ръководена от Лигата на Салвини.

В края на октомври Лигата спечели историческа победа в местните избори в централната Умбрия, които бяха печелени от левицата от половин век.

Салвини сега се опитва усилено да се опитва да завладее друга крепост на левицата - богатия североизточен регион на Италия. Регионалните избори там са насрочени за 26 януари, а проучванията сочат, че кандидатите на Лигата имат почти равни резултати с настоящия ляв губернатор.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Октомври 1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
    Аха всичко соросоиди от Италия се събрали в РИМ. Абсолютни нищожства и *трепки
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    Разбира се, тотална сган! Мръсна гняс!!!
    : 1 !